Ανοδικά οι αγορές μετά το μήνυμα της ΕΚΤ

Ανοδικά οι αγορές μετά το μήνυμα της ΕΚΤ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε θετικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ύστερα από δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, πως θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν προσεγγίσει τον επιθυμητό στόχο. Θετικό ρόλο στην Ευρώπη αλλά και στη Wall Street διαδραμάτισε επίσης δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πως θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20. Ο Τραμπ μίλησε, μάλιστα, για την επανεκκίνηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πριν από τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο.

Πέραν τούτου, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που ολοκληρώνεται σήμερα. Προσδοκούν πως ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα παραμείνει σήμερα θετικός ως προς τη χάραξη μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής –εάν καταστεί αναγκαίο– στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με άνοδο 1,67%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 2,03%, o Cac-40 κατά 2,20% και ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 1,17%. Κέρδη της τάξεως του 2,46% κατέγραψε ο δείκτης FTSE Mib στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Σε νέο ιστορικό χαμηλό οδηγήθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, διολισθαίνοντας στο -0,30%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν σε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά. «Φαίνεται πως η ΕΚΤ προτίθεται να λάβει μέτρα για να αποφύγει μια επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη», σχολίασε ο Ντιντιέ Μπορόνσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Amundi, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Ντράγκι. Το ευρώ δε υποχώρησε κατά 0,21% στο 1,1196 δολάριο. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 1,32% και 1,03%, αντίστοιχα.

Οι δηλώσεις του Τραμπ ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Πεκίνο οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο και τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε 3,4% στα 53,68 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Brent παρουσίασε άνοδο 1,8% και διαμορφώθηκε στα περίπου 62,01 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή