«Κόβει» κοινωνικές δαπάνες η ιταλική κυβέρνηση

«Κόβει» κοινωνικές δαπάνες η ιταλική κυβέρνηση

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζοβάνι Τρία παροτρύνει τους επενδυτές να αγνοήσουν την πολιτική κακοφωνία που επικρατεί στην ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας και να δείξουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, καθώς πλέον είναι πιο συνετή σε σχέση με το παρελθόν. Ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών δήλωσε χθες σε συνέδριο επενδυτών και τραπεζιτών στο Λονδίνο ότι η Ρώμη δύναται να αποφύγει τις πειθαρχικές ποινές της Ε.Ε. για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, αφού θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,1% ΑΕΠ το 2019, περικόπτοντας τις δαπάνες και όχι αυξάνοντας τη φορολογία. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι δαπάνες που αφορούν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για το 2019 θα είναι χαμηλότερες από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με το Reuters. 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Ευρώπη. Πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στην οικονομική κατάσταση της Ιταλίας», δήλωσε χθες στο Λονδίνο.   Υστερα από τις δηλώσεις του Τρία, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Λέγκας, ανέφερε σε συνέδριο στη Ρώμη ότι θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων μικρού μεγέθους, τα λεγόμενα mini-BOT, εκτός εάν βρεθεί οποιαδήποτε καλύτερη λύση. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι τα mini-BOT θα λειτουργήσουν ως παράλληλο νόμισμα, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο Τρία έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στην έκδοση mini-BOT, υποστηρίζοντας ότι είτε αποτελούν «χρήματα και τότε είναι παράνομα» είτε συμβάλλουν στην αύξηση του χρέους και επομένως επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο. «Δεν πιστεύω ότι θα θεσπιστούν, θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό», δήλωσε χθες ο Τρία.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους επενδυτές υποσχόμενος την επίτευξη του στόχου για το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή