Σύσταση «κακής» τράπεζας και περικοπές από Deutsche Bank

Σύσταση «κακής» τράπεζας και περικοπές από Deutsche Bank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία «κακής» τράπεζας και σε μεγάλες περικοπές στην επενδυτική τραπεζική προσανατολίζεται η Deutsche Bank για να ενισχύσει την κερδοφορία της ύστερα από μια σειρά σκανδάλων που έχει πλήξει το κύρος και την κερδοφορία της. Πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αποκάλυψαν πως η Deutsche Bank σχεδιάζει να περάσει προβληματικά περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. ευρώ –επί το πλείστον μακροχρόνιες επενδύσεις που αποδείχθηκαν άκαρπες–  στην κυριότητα «κακής» τράπεζας, μιμούμενη μια τακτική που ακολούθησαν βρετανικές τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει χαράξει ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, οι μονάδες διαπραγμάτευσης μετοχών εκτός ηπειρωτικής Ευρώπης θα συρρικνωθούν ή θα κλείσουν ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει πως θα δρομολογηθούν μεγάλες περικοπές στο προσωπικό που διαθέτει ο γερμανικός κολοσσός στις ΗΠΑ και στη Βρετανία όπου απασχολεί περίπου 8.000 και 10.000 άτομα, αντίστοιχα. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστεί το Σίτι του Λονδίνου διότι η Deutsche Bank είχε ήδη ανακοινώσει πέρυσι την απόλυση 7.000 υπαλλήλων. Η Deutsche Bank ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του Σίτι του Λονδίνου που σήμερα διανύει μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας μαζί με την υπόλοιπη χώρα ενόψει του Brexit. Κάποτε το προσωπικό της Deutsche Bank στη Βρετανία είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs.

Αν και η Deutsche Bank δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε, το δημοσίευμα των Financial Times, εδώ και καιρό δέχεται πιέσεις για να περιορίσει την παρουσία της στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής που βαραίνει τους ισολογισμούς της. Προβλέπεται πως η Deutsche Bank θα ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου τα σχέδια αναδιάρθρωσης μαζί με τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της.

Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αποκαλύφθηκε πως η Deutsche Bank ήταν μια από τις ισχυρές τράπεζες που είχαν πραγματοποιήσει παράτολμες επενδύσεις σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα εις βάρος των πελατών τους. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, η κατάσταση του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού έχει επιδεινωθεί. Βρέθηκε αναμεμειγμένη σε σκάνδαλα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Μεγάλα ερωτήματα αιωρούνται επίσης για τη συνεργασία της Deutsche Bank με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν αναλάβει την προεδρεία των ΗΠΑ, και τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ. Συν τοις άλλοις, οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή της με την Commerzbank κατέληξαν σε αποτυχία, προς μεγάλη δυσφορία του Βερολίνου που επιθυμούσε τη δημιουργία ενός «εθνικού τραπεζικού πρωταθλητή» όπως είχε πει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

Οι επενδυτές του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα τη μετοχή του σε νέο ιστορικό χαμηλό, κλείνοντας στα 6,03 ευρώ την Παρασκευή. Χθες ενισχυόταν 3,62% στα 6,33 ευρώ, ύστερα από το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Αναλυτές της αγοράς τονίζουν εδώ και καιρό πως η Deutsche Bank θα πρέπει να επικεντρωθεί στις βασικές τραπεζικές λειτουργίες της και να περιορίσει δραματικά την παρουσία στην επενδυτική τραπεζική που την έχει ζημιώσει αρκετά. Πέρυσι, η Deutsche Bank κατάφερε να εξασφαλίσει κέρδη 341 εκατ. ευρώ ύστερα από καθαρές ζημίες της τάξεως των 735 εκατ. ευρώ το 2017. Ηταν η πρώτη φορά που η Deutsche Bank κατέγραψε κέρδη μετά μία τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή