Το 2020 σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ψηφιακό νόμισμα η Facebook

Το 2020 σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ψηφιακό νόμισμα η Facebook

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής της Facebook, σχεδιάζει την κυκλοφορία νέου ψηφιακού νομίσματος μέσα στο 2020, δίνοντας στα περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν συναλλαγές μέσω ανεξάρτητης εφαρμογής αλλά και των υφισταμένων WhatsApp, Messenger και Instagram. Το libra, όπως θα ονομάζεται το κρυπτονόμισμα της Facebook, αναμένεται να τονώσει τα έσοδα της εταιρείας, αλλά και να σημάνει συναγερμό τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην υπάρξει ξανά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ηδη διεξάγονται έρευνες για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τη Facebook, ενώ ο Ζούκερμπεργκ έχει κληθεί τον τελευταίο χρόνο για να απολογηθεί ενώπιον μελών του Κογκρέσου. 

Αναλυτές προβλέπουν πως το libra θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα καθώς ήδη συμμετέχουν 27 συνεταίροι στην ανεξάρτητη εφαρμογή Libra Association, από τη Mastercard μέχρι τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Mercy Corps. Με το libra, οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να διεκπεραιώνουν μεταξύ τους συναλλαγές και να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω των υφιστάμενων εφαρμογών του. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, το παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα θα είναι διαθέσιμο σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Οπως επισημαίνουν η βρετανική εφημερίδα Guardian και το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ενεργό ρόλο στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Ζούκερμπεργκ θα διαδραματίζουν μεγάλες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως οι εταιρείες επεξεργασίας ηλεκτρονικών συναλλαγών Mastercard και PayPal, η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Coinbase και η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου eBay. Κάθε εταιρεία δέσμευσε 10 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τη νέα θυγατρική του Facebook, τη Libra Association, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί πάνω από ένα δισ. δολάρια. Στην εφαρμογή συναλλαγών του libra συμμετέχουν οι πλατφόρμες ιδιωτικών μετακινήσεων Uber και Lyft, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women’s World Banking, η πλατφόρμα χορήγησης πιστώσεων Kiva και η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Mercy Corps.

Ηδη, οι αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές αρχές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σχέδια της Facebook να αναπτύξει δραστηριότητα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μέλη της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσου στις ΗΠΑ ζήτησαν από τον κ. Ζούκερμπεργκ να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Guardian. Ο Μαρκ Κάρνεϊ, επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, ήδη συναντήθηκε τον Απρίλιο με τον Ζούκερμπεργκ για να συζητήσουν επί του θέματος. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, δήλωσε πως το libra δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά νομίσματα. Από την πλευρά τους, στελέχη της Facebook ισχυρίζονται ότι με το libra θα μπορέσουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό να διεκπεραιώνουν συναλλαγές μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε τα νέα σχέδιά του σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της Facebook έχει κλονιστεί καθώς βρέθηκε υπόλογη ενώπιον των Αρχών για την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. Προς το παρόν, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) με επίκεντρο δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων Guardian και Observer για τη συμμετοχή της Facebook στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, στον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ. Πιθανολογείται μάλιστα πως θα επιβληθεί πρόστιμο 5 δισ. δολ. στη Facebook λόγω του ρόλου της σε αυτό το σκάνδαλο. Υπενθυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2018 αποκαλύφθηκε πως η Facebook είχε προσφέρει έναντι τιμήματος ανοικτή πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών στην Cambridge Analytica, η οποία είχε στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή