Ο εμπορικός πόλεμος φέρνει επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ο εμπορικός πόλεμος φέρνει επιβράδυνση της ανάπτυξης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ αναχαιτίζει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και τις εμπορικές συναλλαγές. Επιδεινώνει δε το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Οι παράγοντες αυτοί εντείνουν ακόμη περισσότερο την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Αυστραλία και σε άλλα μέρη του κόσμου κινείται σε βραδύτερους ρυθμούς, ένα φαινόμενο που συμπίπτει με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά της Κίνας και άλλων ισχυρών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν πως μια περαιτέρω επιδείνωση αυτής της γενικευμένης εμπορικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με κάποιες από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μπορεί να προκαλέσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Με αυτές τις εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, η οικονομία οδηγείται σε τέλμα», σχολιάζει ο Αϊχάν Κόουζ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Γερμανία, την Αυστραλία και άλλες χώρες, οδηγώντας σε άνοδο τις δαπάνες στην εφοδιαστική αλυσίδα, παγώνοντας τις εξαγωγές και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ηγέτες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε χθες πως θα δρομολογήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης στην Ευρωζώνη προκειμένου να συγκρατήσει την επιβράδυνσή της. Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Τραμπ είναι ιδιαίτερα εμφανείς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Είναι ακόμη άγνωστο εάν θα επιβληθούν δασμοί από την Ουάσιγκτον στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων, γεγονός που παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο το ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε αιφνιδίως τον Απρίλιο, υποχωρώντας κατά 1,9% σε σχέση με έναν μήνα πριν, έναντι του 0,5% που προβλεπόταν από αναλυτές της αγοράς.

«Δεν φαίνεται να υποχωρούν οι κίνδυνοι που έχουν καλλιεργηθεί εδώ και έναν χρόνο, ιδιαίτερα όσον αφορά το γεωπολιτικό τοπίο, την απειλή του προστατευτισμού και τα ευάλωτα σημεία των αναδυόμενων αγορών», σχολίασε χθες ο Ντράγκι. «Η επιμονή των κινδύνων αυτών πλήττει τις εξαγωγές και ιδιαίτερα τη μεταποίηση».

Οι εμπορικές διαμάχες ξέσπασαν όταν οι χώρες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου οπισθοδρομούσαν από την ταχεία παγκοσμιοποίηση που κυριαρχούσε τις προηγούμενες δύο δεκαετίες. Οι ροές των άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκαν πέρυσι κατά 13% παγκοσμίως, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Είναι το τρίτο συναπτό έτος που καταγράφεται πτώση και αποδίδεται, σύμφωνα με οικονομολόγους, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από τους πολυεθνικούς ομίλους των ΗΠΑ μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%.

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή των δασμών για να τιμωρήσει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και ειδικότερα την Κίνα, την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό. Ισχυρίζεται πως αυτές οι χώρες ευθύνονται για την απώλεια θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία, καθώς εισάγονται φθηνότερα αγαθά από αυτές. Βέβαια, ο Τραμπ και οι στενοί συνεργάτες του θεωρούν πως ο εμπορικός πόλεμος τονώνει την αμερικανική οικονομία. Υποστηρίζουν πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν συσχετίζεται με την εμπορική πολιτική του Λευκού Οίκου.