ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποκλείει νέο QE ούτε ο Ντε Γκίντος, αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Δεν αποκλείει νέο QE ούτε ο Ντε Γκίντος, αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν φθάσει τον επιδιωκόμενο στόχο, δεν αποκλείεται ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος.

Σε δηλώσεις του στο CNBC σήμερα, ο ντε Γκίντος συμπλήρωσε τις αναφορές του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, περιγράφοντας κάποια πιθανά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα.

«Έχουμε διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα μέσων: Έχουμε την καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική, τα TLTRO (στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες), την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στον ισολογισμό μας – επομένως υπάρχει μία σειρά μέσων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το QE (η ποσοτική χαλάρωση) είναι ένα από αυτά», τόνισε.

Ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει έναν «συνδυασμό δράσεων» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο. «Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός μέτρων που θα έστελνε το μήνυμα αλλά και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», είπε, προσθέτοντας πώς «για εμάς η σταθερότητα των τιμών είναι κρίσιμης σημασίας, είναι η εντολή μας και αν δούμε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίζουν να υποχωρούν, θα δράσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ