Στα υψηλά έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκοί τίτλοι

Στα υψηλά έξι εβδομάδων οι ευρωπαϊκοί τίτλοι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας συνδυασμός από προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε Αμερική και Βρετανία, για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη αλλά και για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο οδήγησε χθες τις ευρωπαϊκές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της αμερικανικής Federal Reserve που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντιθέτως, εξακολουθεί να απειλεί με άνοδο των επιτοκίων της στερλίνας, αλλά η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο μηδέν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει στην αγορά η πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αποφασίσει τέτοια κίνηση.

Οσον αφορά την Ευρωζώνη, άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η τράπεζα ενδέχεται να υιοθετήσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Ισχυρός παράγοντας, επίσης, που εξώθησε χθες ανοδικά τις αγορές, ήταν η πρόθεση της Κομισιόν να αναβάλει προς το παρόν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης.

Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών σημείωσε, έτσι, χθες το χρηματιστήριο του Μιλάνου, κλείνοντας με κέρδη 0,7%. Παράλληλα, με κέρδη από 0,3% και άνω έκλεισαν οι αγορές του Λονδίνου και του Παρισιού. Οσον αφορά ειδικότερα τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης, έκλεισε με κέρδη 0,38% και σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών.

Κύριος παράγοντας που του έδωσε ώθηση ήταν η άνοδος της εταιρείας λογισμικού SAP κατά 1,5%, σε μια συνεδρίαση που είδε τη μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί κατά 2,6%, όταν διέρρευσε η είδηση ότι το FBI διεξάγει έρευνες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε χθες ιστορικό υψηλό λόγω μεγάλης ανόδου που σημείωσαν οι μετοχές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωσαν χθες άνοδο κατά 5,6%, καθώς κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον. Το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 56,74 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 64,11 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή