Κατά της αύξησης δασμών στις κινεζικές εξαγωγές τάσσεται η Apple

Κατά της αύξησης δασμών στις κινεζικές εξαγωγές τάσσεται η Apple

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότερες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να μην αυξήσει τους δασμούς στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα. Χθες Apple, Keurig Dr Pepper και Dollar Tree προστέθηκαν στις Dell, HP και Walmart που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη αύξηση των δασμών θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές, σε μείωση των φόρων που καταβάλλουν στο αμερικανικό Δημόσιο και σε μείωση της απασχόλησης και των επενδύσεων. Η Apple παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι νέος γύρος δασμών θα επηρεάσει το κινητό τηλέφωνο iPhone, που προσφέρει στην εταιρεία πάνω από το 60% των κερδών της.

Σε επιστολή που απέστειλε η Apple στον Αμερικανό εμπορικό εκπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ αναφέρει ότι αύξηση δασμών στο 25% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 325 δισ. δολαρίων τον χρόνο θα επηρεάσει σχεδόν όλα τα σημαντικά προϊόντα της εταιρείας, περιλαμβανομένων των iPhone, iPad, MacBook, iMac κ.ά. «Σας καλούμε να μην προχωρήσετε (στην επιβολή) αυτών των δασμών», αναφέρεται στην επιστολή. Η εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, αναφέρει η Apple, προσφέροντας περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και καταβάλλοντας τους υψηλότερους φόρους από κάθε άλλη επιχείρηση. Η καλιφορνέζικη εταιρεία υπενθυμίζει ακόμη ότι έχει δεσμευτεί το 2018 να συνεισφέρει άμεσα στην αμερικανική οικονομία 350 δισ. δολάρια την ερχόμενη πενταετία.

Η Apple χρειάστηκε δεκαετίες μέχρι να φτιάξει μια από τις μεγαλύτερες εφοδιαστικές αλυσίδες στον κόσμο, ενώ συναρμολογεί τα προϊόντα της στην Κίνα και τα εισάγει από εκεί, γεγονός που την καθιστά μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτη στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα. Παράλληλα, πιθανή προσπάθειά της να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός Κίνας, όπου απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένους και συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία, θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου. Η εταιρεία καφέ και ροφημάτων και ποτών Keurig Dr Pepper ανέφερε στην επιστολή της ότι σε ποσοστό 88% οι καφετιέρες που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στην Κίνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή