Ο πρώτος Ευρωπαίος στην 5άδα των πλουσιότερων επιχειρηματιών

Ο πρώτος Ευρωπαίος στην 5άδα των πλουσιότερων επιχειρηματιών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο πριβέ ομάδα πλουσίων στον κόσμο, που περιλαμβάνει επιχειρηματίες με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, υποδέχεται για πρώτη φορά έναν Ευρωπαίο, τον Γάλλο λάτρη της υψηλής ραπτικής Μπερνάρ Αρνό.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο απέκτησε την περιουσία του έχοντας χτίσει μια αυτοκρατορία στον κόσμο της μόδας και συγκεκριμένα των πολυτελών ρούχων με μερίδια στους οίκους Christian Dior και Louis Vuitton (LMVH).

Η μύηση του Μπερνάρ Αρνό στον χώρο της μόδας έγινε το 1984, όταν αγόρασε την όμιλο στον οποίο ανήκε η εταιρεία Christian Dior, έναντι 15 εκατ. δολαρίων. Προκειμένου να πραγματοποιήσει την αγορά, ο Αρνό χρησιμοποίησε χρήματα από την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του.  Στη συνέχεια πούλησε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου εκτός από την Dior, ώστε να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της LMVH. Εξαγόρασε επίσης τους οίκους ειδών πολυτελείας Fendi και Bulgari και την ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών και αξεσουάρ Tag Heuer. Ακαρπη απέβη η προσπάθειά του να εξαγοράσει τον οίκο Gucci το 1999.

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον 70 ετών Αρνό αποτελεί το μερίδιο ύψους 97,4% που κατέχει στον οίκο μόδας Christian Dior. Στον οίκο Dior ανήκει το 41% του οίκου Lοuis Vuitton, του μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, ο Αρνό κατέχει μέσω της LMVH 8,6% στον οίκο πολυτελείας Hermes, αλλά και 1,9% στη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour.

Γάλλος πολίτης

Ο Μπερνάρ Αρνό έκανε αίτηση πολιτογράφησης στο Βέλγιο το 2012, προφασιζόμενος ότι ήθελε να εγκαταστήσει ένα ίδρυμά του εκεί και να «προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντα και την υγεία» των περιουσιακών του στοιχείων για τους κληρονόμους του.

Η κίνηση του Αρνό προκάλεσε ανησυχία στο γαλλικό κράτος για το ενδεχόμενο φοροαποφυγής, παρότι ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους στη Γαλλία. Ενα χρόνο αργότερα, ο Αρνό απέσυρε την αίτησή του ως «ένδειξη της δέσμευσής του στη Γαλλία και της πίστης στο μέλλον της χώρας». Ο Γάλλος επιχειρηματίας έχει βρει θέση στις εταιρείες του για όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά του καθώς και συγγενείς της ευρύτερης οικογένειας εργάζονται σε θέσεις ισχύος σε καταστήματά του ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο ίδιος ζει με τη γυναίκα του σε μια ακριβή περιοχή του Παρισιού, γνωστή για την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα, και το σπίτι του κοσμούν πίνακες σπουδαίων ζωγράφων, όπως του Πικάσο και του Γουόρχολ.

Στην πρώτη πεντάδα της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Αρνό είναι τρίτος και περιστοιχίζεται από τέσσερις Αμερικανούς. Προηγούνται ο Τζεφ Μπεζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, και ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft. Ακολουθούν ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο λεγόμενος «σοφός της Ομαχα», και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Facebook.  Η περιουσία του Αρνό αυξήθηκε φέτος κατά 32 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους επιχειρηματίες στη λίστα των 500 δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες δεν φαίνεται πως έπληξαν τις πωλήσεις της LMVH, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν προϊόντα πολυτελείας. Η αξία των μετοχών της LMVH αυξήθηκε φέτος κατά 43%, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η περιουσία του Αρνό αντιστοιχεί πλέον σε περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή