Νέο άλμα για την τιμή του πετρελαίου

Νέο άλμα για την τιμή του πετρελαίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο άλμα κατά 5,6% οδήγησε χθες τις τιμές του πετρελαίου η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Τεχεράνη, με το αργό ΗΠΑ να αγγίζει κάποια στιγμή τα 57 δολάρια το βαρέλι και το Brent να κυμαίνεται στα 64,30 δολάρια το βαρέλι. Η εκτίναξη των τιμών μοιάζει να ακολουθεί κατά πόδας την πορεία της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Χθες ήταν αισθητά μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 4% που είχαν σημειώσει οι τιμές πριν από μία εβδομάδα μετά τα χτυπήματα σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ορμούζ. Η άνοδος του «μαύρου» χρυσού συμπαρέσυρε ανοδικά τις μετοχές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών, οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Μερίδα αναλυτών της αγοράς χαρακτηρίζει ήπια την αντίδραση που είχαν ώς τώρα οι τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι η κρίση εκδηλώνεται σε μια στιγμή που η επαναφορά του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης έχει αποκλείσει το ιρανικό πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά. Η Τεχεράνη έχει, άλλωστε, επανειλημμένως απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ από τα οποία διέρχεται πάνω από το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών «μαύρου» χρυσού. Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, ο Τζοβάνι Σταούνοβο, διευθυντής επενδύσεων στην UBS Wealth Management, τόνισε πως «κάθε φορά που υπάρχει χτύπημα στη Μέση Ανατολή –τώρα είχαμε χτύπημα σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος– βλέπουμε τις τιμές να αντιδρούν θετικά», ακριβώς επειδή από την περιοχή διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εξάγεται σε όλον τον κόσμο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μόνον στην περίπτωση που υπάρξει πραγματικός κίνδυνος να διακοπούν η παραγωγή και η προσφορά πετρελαίου «κάτι που δεν έχει συμβεί ώς τώρα».

Η γενικότερη συγκυρία έχει πράγματι αποτρέψει μια σημαντική άνοδο των τιμών του «μαύρου» χρυσού, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και η παγκόσμια ζήτηση παραμένει στάσιμη. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η αμερικανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια αλλά και ο ΟΠΕΚ προεξοφλούν πως η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι περιορισμένη τους επόμενους μήνες, καθώς αποδυναμώνεται η παγκόσμια οικονομία εν μέρει και εξαιτίας του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή