Προσδοκίες μείωσης επιτοκίων από τη Fed

Προσδοκίες μείωσης επιτοκίων από τη Fed

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου federal funds rate στο 2,25%-2,50% κατά τη διήμερη συνεδρίαση στις 18-19 Ιουνίου, υιοθετώντας ωστόσο πιο ήπιο τόνο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Χαρακτηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη «μέτρια» έναντι «ισχυρής» προηγουμένως, η επιτροπή υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης –ενδεικτικός, σύμφωνα με τη Fed, για την πορεία του πληθωρισμού– για τα έτη 2019 και 2020 στο 1,5% και 1,9%, αντιστοίχως, από 1,8% και 2,0% τον Μάρτιο, καθώς και τις προβλέψεις της για τον αντίστοιχο δομικό δείκτη για τα έτη 2019 και 2020 κατά 0,2 πμ και 0,1 πμ στο 1,8% και 1,9%, αντιστοίχως, με τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ να τονίζει πως οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν μειωθεί και βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

Παραλείποντας τη λέξη «υπομονετική» που είχε χρησιμοποιήσει ώστε να περιγράψει την προσέγγιση που θα ακολουθήσει όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων, η Fed τόνισε ότι σκοπεύει να δράσει όπως θα κρίνει απαραίτητο με βάση τις εισερχόμενες πληροφορίες για τις οικονομικές προοπτικές, ώστε να διατηρηθεί η μεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας. Οσον αφορά τις προβλέψεις για τα επιτόκια, οκτώ από τους 17 αξιωματούχους θεωρούν ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς εντός του 2019, 7 εκ των οποίων προβλέπουν δύο μειώσεις 50 μονάδων βάσης συνολικά. Επιπροσθέτως, η Fed μείωσε την εκτίμησή της για το μέσο επιτόκιο παρέμβασης για το 2020 στο 2,1% από 2,6% τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας μείωση 30 μβ στα επιτόκια έναντι αύξησης 20 μβ προηγουμένως. Για το 2020, το μέσο επιτόκιο παρέμβασης μειώθηκε στο 2,4% από 2,6% προηγουμένως, ενώ το ύψος του μακροχρόνιου επιτοκίου ισορροπίας προσδιορίστηκε στο 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2012, από 2,8% προηγουμένως. 

Με τη Fed να βρίσκεται πιθανότατα κοντά στην επόμενη μείωση των επιτοκίων, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να ανέρχεται σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,1306 στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, έχοντας υποχωρήσει την Τρίτη σε χαμηλό δύο εβδομάδων μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να προσφέρει πρόσθετη στήριξη αν δεν υπάρξει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και απειλείται η διατηρήσιμη επάνοδος του πληθωρισμού στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2.0%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή