Νέα συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Νέα συρρίκνωση στον κλάδο μεταποίησης στην Ευρωζώνη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, ωστόσο οι ανησυχίες περί επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της επίπτωσης που έχει ο εμπορικός πόλεμος μεταφράστηκαν σε υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit ενισχύθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο η συρρίκνωση της δραστηριότητας στη μεταποίηση για πέμπτο συνεχή μήνα επισκίασε τη μικρή ενίσχυση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της IHS Markit, τα στοιχεία από τις έρευνες PMI υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το α΄ τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1,2%. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2019 και η ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού ανησυχούν την ΕΚΤ, που έκανε αυτή την εβδομάδα μία από τις μεγαλύτερες στροφές στη νομισματική πολιτική της κατά τη διάρκεια της θητείας Ντράγκι, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας αν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, που τον Μάιο διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2%. «Η μικρή βελτίωση στα στοιχεία PMI τον Ιούνιο δεν αρκεί ώστε να αποτρέψει την ΕΚΤ από το να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της τους επόμενους μήνες», είπε στο Reuters ο Αντριου Κένινχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή