Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών

Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, θεωρεί πως υπάρχουν πιθανότητες να μην εκκινήσει η Κομισιόν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) εις βάρος της χώρας του, τονίζοντας πως θα ήταν «άδικο» εάν οι Βρυξέλλες ζητούσαν από τη Ρώμη πρόσθετα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. «Πρέπει να το αποφύγουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός όταν έφθασε στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αναφερόμενος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί μια θετική λύση». Εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας.

Η Ρώμη και η Κομισιόν διαφωνούν ως προς τις προβλέψεις για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Κόντε ισχυρίζεται πως είναι υπερβολικές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλλειμμα 2,5% στον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, υποστηρίζοντας πως θα κινηθεί στο 2,1%. Ομως, ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Κόντε, το έλλειμμα θα υπερβαίνει το 2,04% που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στη Ρώμη και την Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2018 ύστερα από πολύμηνη διαμάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου Ansa, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε μέτρα της τάξεως των 5 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά θεωρήθηκαν ανεπαρκή από τις Βρυξέλλες.

Ο Κόντε φαίνεται πως προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους δύο αντιπροέδρους του κυβερνητικού συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι προτίθενται να αγνοήσουν πλήρως τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ιδιαίτερα ο Σαλβίνι ασκεί πιέσεις για μείωση των φόρων τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, απειλώντας μάλιστα με την παραίτησή του, σύμφωνα με την Corriere della Sera. Η προώθηση τέτοιας φύσεως μέτρων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, που σήμερα ξεπερνάει το 132,5% του ΑΕΠ και υπολογίζεται στα 2,4 τρισ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα, ο Κόντε απέστειλε επιστολή στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. όπου επέμεινε πως η Ρώμη θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη. Ο Κόντε ξεκαθάρισε πως πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, αλλά παρότρυνε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή