Μήνυμα δισεκατομμυριούχων: Φορολογήστε μας

Μήνυμα δισεκατομμυριούχων: Φορολογήστε μας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα εξέπληττε κανέναν εάν οι Αμερικανοί ενθουσιάζονταν από την επιβολή φόρου στους πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους της χώρας για τα υπερβολικά υψηλά εισοδήματά τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι δεν θα ήταν υπόχρεοι σε μια τέτοια επιβάρυνση. Σήμερα, όμως, η ιδέα της φορολόγησης των πλουσίων φαντάζει ελκυστική από τους λίγους που τελικά θα έπρεπε να τον πληρώσουν. Σε επιστολή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Medium.com γίνεται λόγος για την «επιβολή ενός μετρημένου φόρου στην περιουσία του ενός δεκάτου των πλουσιότερων από το 1% των υψηλότερων εισοδημάτων στις ΗΠΑ – δηλαδή σε εμάς». Σε αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο συνιδρυτής της πλατφόρμας Facebook Κρις Χάτζες, όπως και κληρονόμοι αμύθητων περιουσιών όπως η παραγωγός ταινιών Αμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ ή οι συνιδρυτές του επενδυτικού οργανισμού Blue Haven Initiative, Λιζλ Πρίτσκερ και Ιαν Σίμονς. «Πιστεύουμε πως ήταν μια καλή ιδέα», εξηγεί ο κ. Σίμονς. «Η Λιζλ και εγώ αποφασίσαμε να το συζητήσουμε με κάποιους άλλους, που συμφώνησαν πως είναι καλή ιδέα».

Η επιστολή συντάχθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δεκαοκτώ άτομα που ανήκουν σε 11 οικογένειες υπέγραψαν την επιστολή. Ολοι τους έχουν αναπτύξει δραστηριότητα σε έρευνες και πολιτικές οργανώσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ως αποστολή το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στους πλουσιότερους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους.

Σε πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επισημαίνεται πως οι καθαρές περιουσίες του 1% των πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκαν κατά 21 τρισ. δολάρια, ενώ αυτές του 50% που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα υποχώρησαν κατά 900 δισ. δολάρια. Η επιστολή απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών και αναφέρεται, ειδικότερα, σε πρόταση που έχει παρουσιάσει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Εκείνη προτείνει, ουσιαστικά, την επιβολή πρόσθετου φόρου στα νοικοκυριά με περιουσία άνω των 50 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των ταχύπλοων σκαφών, των αυτοκινήτων και των έργων τέχνης. Υπολογίζει πως ένας τέτοιος φόρος θα επηρέαζε 75.000 οικογένειες και θα απέδιδε φορολογικά έσοδα 2,75 τρισ. δολάρια εντός δεκαετίας.

Οι Δημοκρατικοί εδώ και καιρό επιδιώκουν να βάλουν φρένο στην αύξηση των περιουσιών των πλουσιότερων Αμερικανών. Αλλά η συζήτηση αυτή αναθερμάνθηκε μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ, που ωφέλησε τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς παρουσίασαν φιλόδοξα φορολογικά σχέδια που στοχεύουν τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Βάσει πρόσφατων ερευνών προκύπτει πως περίπου οι επτά στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν την ιδέα της φορολόγησης των πλουσιότερων συμπατριωτών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή