Πιέσεις στις αγορές έφερε η κρίση Ουάσιγκτον – Τεχεράνης

Πιέσεις στις αγορές έφερε η κρίση Ουάσιγκτον – Τεχεράνης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση, εν μέσω παγκόσμιας ανησυχίας για την εντεινόμενη κρίση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Τεχεράνη. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και άλλων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές εν αναμονή του νέου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.

Ετσι, έπειτα από συνεχή άνοδο τριών εβδομάδων, οι ευρωπαϊκές αγορές, εξαιρουμένου μόνο του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έκλεισαν όλες με απώλειες, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης επικρατούσε νευρικότητα μεταξύ επενδυτών. Ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με υποχώρηση 0,38% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με απώλειες 0,36%.

Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 0,73%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με υποχώρηση 0,13%. Εξαίρεση αποτέλεσε χθες μόνο ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που χάρη στην άνοδο των ενεργειακών και των εταιρειών ορυχείων έκλεισε σχεδόν στάσιμος, με οριακά θετικό πρόσημο 0,08%.

Στο μεταξύ, οι μετοχές της Renault υποχώρησαν κατά 2% όταν η Nissan Motor διέψευσε τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί πως οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρέκαμπταν σύντομα τις διαφωνίες τους και θα προχωρούσαν σε συμμαχία. Υποχώρησαν, εξάλλου, οι μετοχές της Carrefour, καθώς την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί η απόφαση της εταιρείας λιανικής να αποχωρήσει ουσιαστικά από την κινεζική αγορά. Η δυσοίωνη ανακοίνωση συνοδεύτηκε, άλλωστε, από την υποβάθμισή της από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γουόλ Στριτ το κλίμα ήταν παρεμφερές, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνδυάστηκαν με κάποια απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία.

Οι επενδυτές παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του Ζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναζητώντας ενδείξεις για το κατά πόσον θα ενδώσει η Federal Reserve στις πιέσεις του Τραμπ και θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Η αβεβαιότητα εξώθησε, πάντως, για μία ακόμη φορά τούς επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, με τον χρυσό να σημειώνει άνοδο, φτάνοντας στα 1.421,13 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή