Πρόταση εξαγοράς της Allergan από AbbVie

Πρόταση εξαγοράς της Allergan από AbbVie

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας προχωράει η αμερικανική AbbVie εξαγοράζοντας έναντι 63 δισ. δολαρίων την παρασκευάστρια του Botox, Allergan, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal.

 
Οι μέτοχοι της ιρλανδικής Allergan θα λάβουν 0,866 μετοχές της AbbVie και 120,30 δολάρια σε μετρητά ανά μετοχή. Το συνολικό αντίτιμο ανά μετοχή της Allergan θα είναι 188,24 δολάρια, δηλαδή 45% υψηλότερα από το κλείσιμο της μετοχής τη Δευτέρα. Οι μέτοχοι της AbbVie θα κατέχουν το 83% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Allergan το υπόλοιπο 17%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
 
Σκοπός της εξαγοράς είναι η διεύρυνση των πεδίων δραστηριότητας της AbbVie, της οποίας τα έσοδα εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από το φάρμακο για ρευματικές παθήσεις Humira, το οποίο είναι το πρώτο σε πωλήσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά, από τα έσοδα ύψους 32,8 δισ. δολαρίων της AbbVie το 2018, τα 19,1 δισ. προέρχονταν από το Humira. 

 
Για πρώτη φορά οι πωλήσεις του Humira μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς ανταγωνίζεται με φτηνότερες εκδοχές του φαρμάκου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το CNBC.
 
Πατέντα
 
Η AbbVie αναζητούσε εναγωνίως συνεργάτη, καθώς το 2023 πρόκειται να λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Humira. Η αμερικανική εταιρεία έχει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες συνεργασίας με μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στο ιστορικό της. 
 
Η μεγαλύτερη ήττα για την AbbVie ήταν η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τo 2014 με την Shire, παρασκευάστρια φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις. Κατοχύρωσε ωστόσο το 2015 το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας για το αντικαρκινικό φάρμακο Imbruvica, έναντι 20 δισ. δολαρίων. Το Imbruvica, όμως, που εισέφερε πέρυσι για την AbbVie 3,6 δισ. δολάρια, δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντισταθμίσει τις μειωμένες πωλήσεις του Humira, που αναμένεται να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

 
Αντίστοιχα και η ιρλανδική Allergan αναζητούσε συνεργασία, δεδομένου ότι ανθεί αποκλειστικά στον κλάδο της αισθητικής ιατρικής και χρειάζεται να εξερευνήσει και άλλους τομείς, ώστε να ανακάμψει η μετοχή της στα επίπεδα που είχε φτάσει το 2015, όταν είχε προβεί σε μία σειρά τολμηρών εξαγορών.
 
Pfizer
 
Μεγάλο πλήγμα προκάλεσε στην Allergan η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Pfizer, μία από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, η οποία θα την εξαγόραζε για περίπου 150 δισ. δολάρια. Η Pfizer αξιολογούσε τότε τη μετοχή της Allergan στα 363,63 δολάρια, σύμφωνα με το CNBC. 
 
Οι συζητήσεις περί συνεργασίας Pfizer και Allergan έληξαν, διότι η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε περιορισμούς σε όσες επιχειρηματικές συμφωνίες οδηγούσαν σε μείωση της φορολογίας των συμβαλλόντων. Από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων οι μετοχές της Allergan έχουν χάσει σχεδόν τη μισή τους αξία, σύμφωνα με το CNBC.

 
H τρέχουσα συμφωνία θα προσφέρει στην AbbVie τη δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλα πεδία και να αναπτύξει διαφορετικά φάρμακα, ώστε να απεξαρτηθεί από το Humira, και μάλιστα σε πολύ λογική τιμή, όπως δήλωσε στο CNBC ο Μαξίμ Τζέικομπς, διευθυντής Ερευνών στο Edison Investment Research της Βόρειας Αμερικής.

 
«Σε αντάλλαγμα, οι μέτοχοι της Allergan λαμβάνουν ένα αξιοπρεπές αντίτιμο σε σχέση με την απαράδεκτα χαμηλή τιμή μετοχής», συμπλήρωσε. Χθες αργά το απόγευμα, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, η μετοχή της AbbVie υποχώρησε κατά 15,14% και η τιμή της έφτασε τα 66,57 δολάρια, ενώ η τιμή της μετοχής της Allergan ενισχύθηκε κατά 26,70% αγγίζοντας τα 164,16 δολάρια.

 
Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της νέας AbbVie θα παραμείνει ο Ρίτσαρντ Γκονζάλεζ. Από την πλευρά της Allergan, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλός της, Μπρέντον Σόντερς, στον οποίο οφείλεται η μέχρι τώρα επιτυχία της εταιρείας στον κλάδο της αισθητικής ιατρικής, θα είναι μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή