Επίθεση Κινέζων χάκερ σε οκτώ τεχνολογικές επιχειρήσεις

Επίθεση Κινέζων χάκερ σε οκτώ τεχνολογικές επιχειρήσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάκερ που εργάζονταν για το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας της Κίνας παραβίασαν τα δίκτυα οκτώ από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, με στόχο να αποσπάσουν εμπορικά μυστικά των πελατών τους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters. Με τις πληροφορίες αυτές ενισχύονται οι φόβοι για το μέγεθος της οικονομικής κατασκοπείας από την Κίνα αν και το Πεκίνο αρνείται πως συμμετέχει ή ενθαρρύνει κυβερνοεπιθέσεις.

Οι εταιρείες που έπεσαν θύματα χάκερ από την Κίνα ήταν οι Hewlett Packard Enterprise (HPE), IBM, Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation και DXC Technology, θυγατρική της HPE. Στο πελατολόγιο των εταιρειών αυτών περιλαμβάνονταν ο σουηδικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Ericsson, ο εργολάβος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Huntington Ingalls Industries και το σύστημα ταξιδιωτικών κρατήσεων Sabre. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει το μέγεθος της ζημίας, αλλά υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στη Δύση υποστηρίζουν πως ο «λογαριασμός» είναι υψηλός. «Εχουν σημειωθεί συστηματικές κυβερνοεπιθέσεις με μεγάλες επιπτώσεις», σχολιάζει ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν, πρώην διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ και νυν πρόεδρος της εταιρείας ασφαλείας στον κυβερνοχώρο BlueVoyant.

Η HPE αποκάλυψε στο Reuters πως «εργάστηκε πολύ σχολαστικά για να αντικρούσει αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις και να προστατεύσει πληροφορίες που αφορούσαν πελάτες της». Επιπροσθέτως, η DXC τόνισε πως «είχε λάβει ισχυρά μέτρα για να προστατευθεί η ίδια και οι πελάτες της από χάκερ». Η Ericsson επιβεβαίωσε πως υπήρξε στόχος επιθέσεων από χάκερ, αλλά τόνισε ότι δεν προκύπτει από κανέναν έλεγχο πως έχει χρησιμοποιηθεί υποδομή της εις βάρος πελατών της, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα περιστατικά. Εκπρόσωπος της Huntington Ingalls Industries δήλωσε πως τελικά δεν υπήρξε καμία παραβίαση των συστημάτων της μέσω της HPE και της DXC.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει συστηματικά αρνηθεί πως συμμετείχε σε κυβερνοεπιθέσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «η κινεζική κυβέρνηση δεν συμμετείχε ούτε υποστήριξε κανέναν σε οποιαδήποτε μορφή κλοπής εμπορικών μυστικών». Τα στοιχεία αυτά για τις κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα προβληματίζουν τόσο κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και εταιρείες. Οπως αναφέρει το Reuters, Κινέζοι χάκερ, συμπεριλαμβανομένης ομάδας γνωστής ως ΑΡΤ10, είχαν συνεχίσει τις κυβερνοεπιθέσεις παρά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο προ τριετίας για την αποφυγή οικονομικής κατασκοπείας.

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον κατηγορεί ανοικτά το Πεκίνο και για έμμεση κλοπή τεχνολογιών στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής να επεκτείνει την οικονομική ισχύ της στον υπόλοιπο κόσμο. Μια τακτική που έχει στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ είναι πως οι ξένες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα αναγκάζονται να μοιραστούν την τεχνολογία τους με εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα στο πλαίσιο κοινοπραξιών. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Πεκίνο να καταργήσει αυτό το καθεστώς για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας. Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει θυγατρικές της Huawei για κλοπή βιομηχανικών μυστικών που άπτονται των τεχνολογιών της T-Mobile και έχουν απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να της πωλούν τεχνολογικό εξοπλισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT