ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσές δουλειές με την κουλτούρα του Γούντστοκ

Χρυσές δουλειές με την κουλτούρα του Γούντστοκ

Ενα διεθνές φεστιβάλ τεχνών, όπως το τριήμερο του Γκλάστονμπερι στη Βρετανία, μπορεί να έχει τόσο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον όσο και οικονομικό. Και αυτό περιγράφει σε σχετικό άρθρο του το ειδησεογραφικό δίκτυο του BBC, όπου επισημαίνει πως ο τραπεζικός λογαριασμός των διοργανωτών του έχει αυτήν τη στιγμή 10,6 εκατ. λίρες (11,8 εκατ. ευρώ). Eνας από τους λόγους είναι τα ονόματα που καλούνται να συμμετάσχουν εκεί, αλλά και οι θεατές που συρρέουν καταβάλλοντας εισιτήριο 245 λιρών (273 ευρώ) – πολλοί μάλιστα κατά καιρούς είχαν αποπειραθεί να μπουν δωρεάν στον ανοικτό χώρο και η είσοδος τους απαγορεύθηκε. Εξού και έχει διαμορφωθεί διπλή περίφραξη, ενώ μεταξύ των δύο παραπετασμάτων υπάρχει αρκετός χώρος για να διέλθει ένα όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παιδιά των λουλουδιών

Ο θεσμός του Γκλάστονμπερι ξεκίνησε ως μια άνευ εισιτηρίου γιορτή (ή με αντίτιμο 1 λίρα κάποια χρονιά) από τον επιχειρηματία και αγρότη Μάικλ Εϊβις στην περιοχή γύρω από το οικογενειακό αγρόκτημά του. Υπήρχε άφθονος χώρος για κατασκήνωση και το γάλα από τις αγελάδες ήταν δωρεάν. Με επιρροές από το Γούντστοκ, το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε πολυσχιδή εκδήλωση των παραστατικών τεχνών με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και κινηματογραφικές προβολές, αλλά και πάμπολλα κιόσκια για φαγητό. Μάλιστα, οργανώθηκε την πρώτη φορά το 1970 μία μέρα μετά τον θάνατο του Τζίμι Χέντριξ. Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που έπαιξαν στη σκηνή του Γκλάστονμπερι ενδεικτικά αναφέρουμε τους Τζόαν Μπαέζ, Ντέιβιντ Μπόουι, Ελβις Κοστέλο, Τζο Κόκερ, Βαν Μόρισον, Σίνεντ Ο’κόνορ κ.ά. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ συγκεντρώνονται χρήματα και για διαφορετικούς ανά έτος σκοπούς και δίδονται σε οργανώσεις όπως οι Oxfam, Greenpeace κ.ά.

Το πόσο ανάρπαστες είναι οι εκδηλώσεις του Γκλάστονμπέρι φαίνεται από το γεγονός ότι φέτος διατέθηκαν 135.000 εισιτήρια και σε μισή ώρα εξαντλήθηκαν. Δυο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν προεγγραφεί στη λίστα, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν το «μαγικό χαρτάκι», όπως αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με την UK Music, την ένωση που εκπροσωπεί τη μουσική βιομηχανία της Βρετανίας, το 2017 παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα φεστιβάλ στη χώρα περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έναντι των 3 εκατομμυρίων το 2012. Και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν κάθε χρόνο δαπανώνται κατά κεφαλήν 400 λίρες για παρακολούθηση φεστιβάλ (περίπου 445 ευρώ). Παρά ταύτα, η όλη δραστηριότητα έχει το ρίσκο της, μιας και οι διοργανωτές μπορεί να επενδύσουν πολλά, να εξασφαλίσουν σημαντικούς καλλιτέχνες και να ενισχύουν τις πωλήσεις εισιτηρίων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσέχουν να θέτουν υπό έλεγχο τις δαπάνες. Φυσικά υπάρχει πάντα και ο ανταγωνισμός, ενώ τα φεστιβάλ συνεχώς πληθαίνουν. Στη Βρετανία κάθε Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού διοργανώνονται τουλάχιστον δέκα εκδηλώσεις για όλα τα μουσικά γούστα. Συν τοις άλλοις, υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού.

Και αυτό εξηγεί σαφώς γιατί πάντα υπάρχει διαθέσιμο ρευστό στον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας Εϊβις, που διαχειρίζεται το Γκλάστονμπερι. Το οικονομικό έτος Απριλίου 2017-Μαρτίου 2018 τα καθαρά κέρδη ήταν 1,43 εκατ. λίρες (1,6 εκατ. ευρώ) και τα αποθεματικά σε ρευστό 10,6 εκατ. λίρες (11,8 εκατ. ευρώ), ενώ οι δωρεές για καλό σκοπό έφθασαν τα 2,1 εκατ. λίρες (2, 34 εκατ. ευρώ). Η συνδιοργανώτρια του Γκλάστονμπερι και κόρη του ιδρυτή, η Εμιλι Εϊβις, επισημαίνει πόσο σημαντικός παράγοντας είναι το τυχαίο γεγονός, έναντι του οποίου πρέπει να είναι προετοιμασμένοι. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ βρέθηκε αντιμέτωπο με νεροποντές και σωρούς λάσπης. «Για εμάς το κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται σε 40 εκατ. λίρες (44 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων θέλουμε τα 2 εκατ. λίρες (2,2 εκατ. ευρώ) να δίδονται για καλό σκοπό. Απασχολούμαι με καθεστώς πλήρους απασχόλησης 50 άτομα», προσθέτει. Βέβαια, η επιτυχία, συμπληρώνει, μιλώντας στο BBC, δεν είναι εγγυημένη. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πέραν της πενταετίας για το φεστιβάλ, διότι έτσι θα χαθεί το ίδιο το πνεύμα του», τονίζει, τέλος. «Πάντως, δεν είναι εξαγώγιμη ιδέα και έχουμε αρνηθεί να το δούμε έτσι. Δεν πρόκειται να υπάρξει ένα Γκλάστονμπερι Αμερικής».