ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρομπότ οι θέσεις 20 εκατ. εργατών έως το 2030

Σε ρομπότ οι θέσεις 20 εκατ. εργατών έως το 2030

Περίπου 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης θα αχρηστευθούν μέχρι το 2030 εξαιτίας των ρομπότ, σύμφωνα με έρευνα του Oxford Economics σε 29 ανεπτυγμένες οικονομίες.

Το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι περιοχές, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν χαμηλές αποδοχές. Συνήθως πρόκειται για επαρχίες με ισχυρή εξάρτηση από τη μεταποίηση, όπως για παράδειγμα το Ορεγκον των ΗΠΑ και η Κάμπρια στη Βρετανία. Εκεί η εγκατάσταση ενός ρομπότ αντικαθιστά 2,2 εργαζομένους. Αντιθέτως, στις περιοχές με πιο υψηλόμισθους εργαζομένους ένα ρομπότ αντικαθιστά 1,3 θέση εργασίας.

«Σε πολλές χώρες τέτοιες περιοχές έχουν μείνει πίσω όσο αναπτύσσονται τα μητροπολιτικά κέντρα. Οι δυναμικές αυτές έχουν δημιουργήσει πολιτική πόλωση», αναφέρεται στη μελέτη του Oxford Economics.

Στα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως η συνεχώς μεγαλύτερη εισχώρηση των ρομπότ στον κλάδο της μεταποίησης δημιουργεί καινούργια προβλήματα. Για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ, οι οποίοι αχρηστεύθηκαν λόγω των ρομπότ έχουν πλέον απορροφηθεί σε θέσεις εργασίας στη μεταφορά, στις οικοδομές, στη συντήρηση και σε διοικητικά και γραμματειακά πόστα. Οι θέσεις εργασίας σε όλους τους παραπάνω κλάδους απειλούνται από την αυτοματοποίηση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ισχυρίζονται πως δεν λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων περί χρήσης νέων τεχνολογιών στον κλάδο. «Οσο η τεχνολογία αλλάζει το εργασιακό μας περιβάλλον, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στη θέση του οδηγού, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι αφήνονται πολύ συχνά εκτός αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν και τις εργασιακές τους συνθήκες και την απόλαυση της δουλειάς τους. Εάν αποτύχουμε να προετοιμαστούμε επαρκώς, αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον, στο οποίο οι θέσεις εργασίας γίνονται χειρότερες και οι φωνές των εργαζομένων μένουν χωρίς αντίκρισμα», δήλωσε χθες η Ιβέτ Κούπερ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία.

Ιδωμένη υπό διαφορετικό πρίσμα, η αντικατάσταση των εργαζομένων από ρομπότ ενδέχεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έκθεση του 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μπορεί μεν να χάνονται ορισμένες θέσεις εργασίας, ωστόσο γίνονται διαθέσιμες άλλες πιο ενδιαφέρουσες και πιο δημιουργικές, όπως για παράδειγμα στη συντήρηση των ρομπότ. Κατά τη διάρκεια του 2018, 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης ρομπότ, αλλά θα μπορούσαν στο ίδιο διάστημα να είχαν δημιουργηθεί στη θέση τους 133 εκατ. λόγω των νέων τεχνολογιών.