Εκτός αγορών της Ε.Ε. οι μετοχές ελβετικών εταιρειών από Δευτέρα

Εκτός αγορών της Ε.Ε. οι μετοχές ελβετικών εταιρειών από Δευτέρα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

«Θύμα» της αποτυχίας της Βέρνης να καταλήξει σε συμφωνία με την Ε.Ε έπεσαν οι μετοχές των ελβετικών εταιρειών, καθώς θα παύσουν να διαπραγματεύονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την επόμενη Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι δεν ευοδώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στη Βέρνη και στις Βρυξέλλες για τη χάραξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αντικαθιστούσε μία σειρά συνθηκών που αφορούν διάφορους τομείς από τον αγροτικό κλάδο μέχρι τη μετανάστευση και την πολιτική αεροπορία.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε, χθες, πως θα μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση μετοχών εγχώριων εταιρειών σε αγορές της Ε.Ε., αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν βλέπει τον λόγο να παρατείνει την αναγνώριση της ελβετικής αγοράς μετοχών πέραν τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η κίνηση των Ελβετών έγινε για να αποτρέψουν μια αιφνίδια μείωση της ρευστότητας. Βέβαια, η Ελβετία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με τις κοινοβουλευτικές εκλογές να είναι δρομολογημένες για τον Οκτώβριο.

Εδώ και χρόνια, η Βέρνη και οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντικαταστήσουν με μια συμφωνία τις συνθήκες που έχουν υπογραφθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, η προτεινόμενη συμφωνία δεν εγκρινόνταν από κανένα κόμμα της δεξιάς ή της αριστερής παράταξης. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ενέτεινε τις πιέσεις στη Βέρνη από το 2017 και συνέδεσε την όποια πρόοδο για τη χάραξη μιας συνολικής συμφωνίας με την τυπική αναγνώριση των ελβετικών χρηματιστηρίων από τις Αρχές. Η ελβετική αγορά μετοχών, η οποία απαρτίζεται από το χρηματιστήριο της Ζυρίχης και το μικρότερο της Βέρνης (Berne eXchange) είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Στο μεταξύ, το ένα τρίτο των μετοχών των ελβετικών εταιρειών διαπραγματεύεται εντός της Ε.Ε. και το υπόλοιπο στην Ελβετία. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αλλά και το LSE στο Λονδίνο ενημέρωσαν τους πελάτες τους για τις εξελίξεις. Οπως σημείωσε ο Φαμπιέν Μπρούγκερ, διαπραγματευτής στην Banque Cantonale Vaudoise, «είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές μπορεί να συμπεράνει κανείς πως θα επηρεαστεί αρνητικά η απήχηση της ελβετικής αγοράς».