Πρώτο θέμα στο G20 ο εμπορικός πόλεμος

Πρώτο θέμα στο G20 ο εμπορικός πόλεμος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες πίεζαν για χαμηλότερους δασμούς παγκοσμίως, πλέον όμως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ακολουθώντας γραμμή προστατευτισμού στο εμπόριο, δοκιμάζει την αλληλεγγύη των ομολόγων του στο G20.

Ταυτόχρονα, φέρνει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε δύσκολη θέση, αφού έχουν πλέον εξαντλήσει τα εφόδια με τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια κατάρρευση που μπορεί να επέλθει νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένεται.

Το σημαντικότερο ζήτημα στη σύνοδο κορυφής του G20 θα είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Πολλές κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να κληθούν να λάβουν σύντομα αμυντική στάση, εάν η συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν αποφέρει κάποια αποτελέσματα.

Από αυτό ενδέχεται να προκύψει ένας ανταγωνισμός επί τα χείρω σε επιτόκια δανεισμού και στην αξία των νομισμάτων. Και η κούρσα προς τα κάτω ίσως έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και ανησυχώντας για επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία, η Fed δεν αύξησε το επιτόκιο δανεισμού το πρώτο εξάμηνο του 2019. Μάλιστα, η Fed ανέφερε αυτό τον μήνα ότι ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια.

Αξιωματούχοι της Fed διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι το επιτόκιο δανεισμού θα μειωθεί αυτό τον μήνα 0,5%. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο ότι θα μειώσει το επιτόκιο μία ή δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για μια αλλαγή που θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις συνεδριάσεις του G20. Μία από αυτές είναι οι τρόποι αντιμετώπισης μιας νέας ύφεσης, προτού η Ευρώπη και η Ιαπωνία τερματίσουν τα αξιοσημείωτα βήματα που έκαναν στη νομισματική τους πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προηγούμενη ύφεση.

Ο απόηχος μιας χαλαρότερης πολιτικής από τη Fed θα ήταν εμφανής παγκοσμίως μέσω της πτώσης του δολαρίου. Θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία να ακολουθήσουν και να διατηρήσουν υψηλή την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων τους – ένα θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει εντάσεις και σε παλαιότερες συνόδους κορυφής του G20.

«Μια εμπορική διαμάχη μπορεί να μετατραπεί αρκετά γρήγορα σε νομισματική διαμάχη. Εάν αυτό που αποζητούν οι ΗΠΑ είναι η υποτίμηση, δεν μπορώ να φανταστώ τους υπόλοιπους να σηκώνουν τα χέρια και να λένε “θα δεχθώ την ανατίμηση”. Δεν έχουμε πολλούς εμπορικούς εταίρους οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν αδυναμία», δήλωσε ο Βίνσεντ Ρέινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Standish Mellon Asset Management και πρώην ανώτατο στέλεχος στη Fed.

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα δεχθούν τη συμφωνία του G20 και θα απόσχουν από ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος. Θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα νομισματικής πολιτικής αποκλειστικά για εθνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχοντας πλέον λίγα όπλα, έχουν πολύ καλές δικαιολογίες ώστε να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κορύφωση της αξίας των νομισμάτων τους. Μια κορύφωση που θα επιβάρυνε τις ήδη περιορισμένες εξαγωγές και τον αναιμικό πληθωρισμό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες στη συνάντηση του Ιουνίου ότι περαιτέρω χαλάρωση από τη Fed θα οδηγούσε το ευρώ ακόμη υψηλότερα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα επίσης υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να επιβάλει μέτρα τόνωσης εάν υποχωρήσει η ανάπτυξη.

Εάν η μείωση του επιτοκίου από τη Fed προκαλέσει αύξηση στο ευρώ, αυτό θα ασκούσε πίεση στην ΕΚΤ να ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης προκειμένου να αντισταθμίσει τη ζημία, ισχυρίζονται ορισμένοι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή