Παραπλανητική η εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Παραπλανητική η εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δέκατο συναπτό έτος ανάπτυξης πλησιάζει η αμερικανική οικονομία, σημειώνοντας ρυθμό μεγέθυνσης 3,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, οι ισχυρές εξαγωγές και τα αυξημένα αποθέματα προϊόντων στις αμερικανικές αποθήκες καλύπτουν την αναιμική κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.

Αφαιρώντας το εμπόριο, τα αποθέματα προϊόντων και τις κρατικές δαπάνες, κατά κύριο λόγο στην άμυνα και σε αυτοκινητοδρόμους, η οικονομία ενισχύθηκε κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μικρότερη ανάπτυξη στην εγχώρια ζήτηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η προσωρινή ένδειξη ανάπτυξης οφείλεται σε «στοιχεία που δεν είναι γενικά βάσιμοι δείκτες της τρέχουσας ανάπτυξης». Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου δανεισμού μέχρι τον Ιούλιο, κίνηση που θα απειλούσε την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, μαίνεται η εμπορική διαμάχη με την Κίνα ενόψει της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, εάν οι δύο ηγέτες δεν καταλήξουν σε ικανοποιητική εμπορική συμφωνία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία. «H ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργεί μία παραπλανητική εικόνα όσον αφορά τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, και τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα έρθουν την κατάλληλη στιγμή, για να υπενθυμίσουν ότι η οικονομία έχει περάσει προ πολλού το σημείο καμπής», δήλωσε η Λίντια Μπουσούρ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Oxford Economics στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή