Χέρι βοήθειας από το Ριάντ με μαζικές αγορές αμερικανικών ομολόγων

Χέρι βοήθειας από το Ριάντ με μαζικές αγορές αμερικανικών ομολόγων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακά σύμμαχοι, η Ουάσιγκτον με το Ριάντ διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις. Το βασίλειο έχει αγοράσει αμερικανικά οπλικά συστήματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ουάσιγκτον απέρριψε πρόθυμα τις ενδείξεις που ενέπλεκαν τον πρίγκιπα  Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η προθυμία, όμως, με την οποία το Ριάντ αγοράζει αμερικανικό χρέος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και μετά, είναι λογικό να οφείλεται σε αυτήν την αμοιβαία στήριξη έστω κι αν δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τα αμιγώς οικονομικά ελατήρια.

Εχοντας πουλήσει μαζικά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στη διάρκεια του 2016 μειώνοντάς τα κατά 30% συνολικά, από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και μετά η Σαουδική Αραβία αγοράζει μεγάλο όγκο αμερικανικού χρέους. Με τα τελευταία στοιχεία, το βασίλειο έχει διπλασιάσει τον όγκο των αμερικανικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό του το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και μετά. Τον Νοέμβριο του 2016, οι τοποθετήσεις του Ριάντ σε αμερικανικά ομόλογα ανέρχονταν σε 97 δισ. δολάρια ενώ σήμερα φτάνουν τα 177 δισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση κατά 83% και είναι σαφώς η μεγαλύτερη ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους πιστωτές. Κανένας άλλος από τους μεγάλους ξένους πιστωτές της υπερδύναμης δεν έχει αυξήσει τόσο γρήγορα τις τοποθετήσεις του σε αμερικανικό χρέος. Θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει την επενδυτική αυτή προτίμηση σε μια σειρά από εξηγήσεις αμιγώς οικονομικής φύσης.

Ενδεχομένως, να έχουν αυξηθεί τα έσοδα του βασιλείου από τις πωλήσεις πετρελαίου. Είναι λογικό, άλλωστε, να αποφεύγει το Ριάντ τις επισφαλείς επενδύσεις και να πουλάει μαζικά όσα ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις. Σε τελική ανάλυση, τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έχουν απόδοση περίπου 2,02% όταν τα αντίστοιχα της Γερμανίας έχουν αρνητικές αποδόσεις και συγκεκριμένα -0,33%. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται το Ριάντ σε κάθε είδους κριτική, αρχής γενομένης από τον ρόλο του στον πόλεμο στην Υεμένη μέχρι τις καταγγελίες για εμπλοκή στη δολοφονία του Κασόγκι. Είναι, έτσι, εύλογο ότι το Ριάντ έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ως οικονομικός αρωγός του σημαντικότερου συμμάχου του. Και βέβαια, έχει ισχυρότερα κίνητρα από τον Μάιο, καθώς ο μεγαλύτερος πιστωτής της υπερδύναμης, η Κίνα, έχει αρχίσει να πουλάει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου για να εκδικηθεί τον Αμερικανό πρόεδρο για τον εμπορικό πόλεμο. Σημειωτέον ότι τον Μάιο ο Ντόναλντ Τραμπ παρέκαμψε το Κογκρέσο και παρά τις αντιρρήσεις και των δύο κομμάτων ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας δύο δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία.

«Το ένα χέρι νίβει το άλλο», σχολιάζει ο Μάρτιν Ιντίκ, συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επί κυβερνήσεως Κλίντον. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, οι αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να αποτελούν «την απόδειξη του πόσο στενή είναι αυτή η σχέση». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή