Αντιδρούν οι κολοσσοί του Ιnternet σε σχέδιο νόμου της Βρετανίας

Αντιδρούν οι κολοσσοί του Ιnternet σε σχέδιο νόμου της Βρετανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ καταδικάζουν ομόφωνα τα αυστηρά μέτρα που πρόκειται να λάβει η βρετανική κυβέρνηση για την πάταξη του διαδικτυακού εγκλήματος, διότι υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα περιοριστεί η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο.

Η Internet Association (ΙΑ), αμερικανικό λόμπι στον κλάδο της τεχνολογίας με μέλη τη Facebook, τη Microsoft, την Google και την Twitter, ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο βρετανικό νομοσχέδιο καλύπτουν ένα υπερβολικά ευρύ φάσμα και, συνεπώς, θα εμποδίζουν όχι μόνο τις παράνομες, αλλά και ορισμένες νόμιμες ενέργειες των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και της επιτροπής πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βρετανίας (DCMS) θα επιβάλει στις εταιρείες τεχνολογίας να δρουν «εύλογα και ανάλογα», ώστε να σταματήσουν την κυκλοφορία παράνομου περιεχομένου στην πλατφόρμα τους.

Σκοπός της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μια τεράστια γκάμα προβλημάτων, από την τρομοκρατική προπαγάνδα και την παιδική πορνογραφία μέχρι και την παραπληροφόρηση και τον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου. Σε περίπτωση που οι εταιρείες τεχνολογίας δεν συμμορφωθούν στους νέους κανόνες και δεν διασφαλίσουν την προστασία των χρηστών όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι βρετανικές αρχές θα τους επιβάλουν πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις.

«Μη διαχειρίσιμες» χαρακτήρισε η ΙΑ τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να ακολουθήσουν τους κανόνες της βρετανικής κυβέρνησης. «Το Διαδίκτυο έχει ανθήσει, εν μέρει διότι οι πλατφόρμες επιτρέπουν στους χρήστες να αναρτούν και να μοιράζονται πληροφορίες χωρίς να φοβούνται ότι αυτές οι πλατφόρμες θα φέρουν την ευθύνη για τις αναρτήσεις τους», δήλωσε η ΙΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η ΙΑ υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων θα είναι ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό, διότι οι εταιρείες, προσπαθώντας να αποφύγουν τις κυρώσεις, θα προχωρήσουν σε υπέρμετρο περιορισμό του περιεχομένου και επομένως στον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Το αμερικανικό λόμπι πρότεινε να γίνει μια πλήρης εκτίμηση της επίδρασης του νομοσχεδίου στην ελευθερία της έκφρασης και στα προσωπικά δεδομένα, ενώ ζήτησε από τις βρετανικές αρχές να λάβουν υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχαν τα μέτρα στις εταιρείες τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, η ΙΑ ζήτησε, προτού ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση, να διασαφηνιστεί εάν οι νέες ρυθμίσεις είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι απαγορεύουν την παρακολούθηση του περιεχομένου στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Αναφορικά με οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση σε αυτόν τον τομέα, η ΙΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί βάσιμα στη βιομηχανία ότι τα βρετανικά μέτρα δεν αποτελούν ένα είδος λογοκρισίας», επισήμανε η IA, σύμφωνα με τους Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή