Μείωση προσωπικού κατά 20.000 άτομα σχεδιάζει η Deutsche Bank

Μείωση προσωπικού κατά 20.000 άτομα σχεδιάζει η Deutsche Bank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό της κατά το ένα πέμπτο ή κατά 20.000 άτομα, κάνοντας βαθιές τομές στην επενδυτική τραπεζική που είναι το προβληματικό κομμάτι του ομίλου εδώ και χρόνια. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ σύντομα, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του τραπεζικού κολοσσού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για τον αριθμό των απολύσεων αλλά οι περισσότερες από τις 15.000 με 20.000 αναμένεται να γίνουν στα γραφεία που διαθέτει η Deutsche Bank στη Wall Street, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Πληροφορίες της Wall Street Journal μαρτυρούν πως οι προτάσεις για τις περικοπές έχουν τεθεί υπόψη των μελών του εποπτικού συμβουλίου και των ρυθμιστικών αρχών. Εκτός των απολύσεων στην επενδυτική τραπεζική, ο Ζέβινγκ δρομολογεί τη δημιουργία «κακής» τράπεζας όπου θα μεταφερθούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. δολαρίων για να πουληθούν μετέπειτα σε επενδυτές.

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Γερμανίας –που όμως δεν κατάφερε να ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008– απέλυσε πέρυσι 7.000 εργαζομένους. Οι επικείμενες περικοπές, ωστόσο, φαίνεται να εστιάζουν κυρίως στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής που αποτελεί βαρίδι στην ανάκαμψη του ομίλου εδώ και μία δεκαετία. Ενδεικτικό είναι ότι η Deutsche Bank ανακοίνωσε πέρυσι καθαρά κέρδη της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από το 2014. Οι δαπάνες στην επενδυτική τραπεζική παραμένουν υψηλές ενώ μειώνονται τα έσοδα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, καθώς καταγράφηκαν ζημίες.

Σε συνδυασμό με το ξέσπασμα μιας σειράς σκανδάλων που έχουν πλήξει το κύρος της Deutsche Bank, η μετοχή της έχει οδηγηθεί σε πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ στην 149ετή ιστορία της. Υπολογίζεται πως η Deutsche Bank έχει πληρώσει περίπου 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για την παραπλάνηση επενδυτών, την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που ανήκε σε Ρώσους πελάτες και τη χειραγώγηση της διατραπεζικής αγοράς.

Φέτος, η Deutsche Bank βρίσκεται πάλι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών για να εξακριβωθεί η ανάμειξή της σε διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αναφερόμαστε σε έρευνες για το σκάνδαλο της δανέζικης Danske Bank, τη συμμετοχή της Deutsche Bank σε ενέργειες φοροδιαφυγής υπέρ Γερμανών πελατών της και τις μαρτυρίες στελεχών της ίδιας της τράπεζας για την ανάμειξή της σε ύποπτες συναλλαγές σε επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του γαμπρού του Τζάρετ Κούσνερ, το 2016 και το 2017. Επιπλέον, αρνητικό ρόλο στην εικόνα της Deutsche Bank διαδραμάτισε πρόσφατα η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στην Deutsche Bank και την Commerzbank, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης που επιθυμούσε τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Μια θετική έκπληξη ήταν πως η Deutsche Bank πέρασε τα φετινά στρες τεστ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενώ είχε αποτύχει τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή