Κέρδη στις αγορές στον απόηχο του G20

Κέρδη στις αγορές στον απόηχο του G20

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι αγορές εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, επωφελούμενοι όσο το δυνατόν περισσότερο από το θετικό κλίμα που άφησε η σύνοδος του G20 το Σαββατοκύριακο. Αναχαιτιστικό ρόλο στα χθεσινά κέρδη των χρηματιστηρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού διαδραμάτισε, ωστόσο, η είδηση ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε προϊόντα της Ε.Ε. ως αντίποινα για τις κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνει η Airbus. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η Airbus αποκτά άδικο πλεονέκτημα εις βάρος της Boeing. Εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) κρίνει πως οι κρατικές επιδοτήσεις της Airbus παραβιάζουν τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούν να προχωρήσουν σε ισάξια αντίποινα μέσω της επιβολής δασμών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς όταν φαίνεται να παρουσιάζεται βελτίωση σε ένα εμπορικό μέτωπο, προκύπτουν δυσάρεστες εξελίξεις σε ένα άλλο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,37%, o δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,16% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη κατά 0,04%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib αναρριχήθηκε 0,65% επειδή η Ρώμη αναπροσάρμοσε τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού προς την κατεύθυνση που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, δημιουργώντας ελπίδες πως θα αποφύγει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν οριακά κέρδη. Αν και θεωρείται θετική η πρόθεση των ΗΠΑ να συζητήσουν εκ νέου μια εμπορική συμφωνία, επικρατεί επιφυλακτικότητα ως προς την τελική έκβαση των συνομιλιών.

Στις αγορές «μαύρου χρυσού», οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για την παράταση των μειώσεων στην ημερήσια παραγωγή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την ισχύ της ζήτησης.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε στα 56,47 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 4,43%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent παρουσίασε πτώση 3,6% στα 62,76 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή