Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολ.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δασμούς στο σκωτσέζικο ουίσκι, στα ιταλικά τυριά και αλλαντικά όπως η παρμεζάνα και το προσούτο αλλά και σε ελιές και ζυμαρικά,  ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων, απειλεί τώρα την Ε.Ε. η Ουάσιγκτον. Τον σχετικό κατάλογο έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γραφείο του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, που σχεδιάζει ακρόαση επί του θέματος στις 5 Αυγούστου. Αν υλοποιήσει την απειλή της η Ουάσιγκτον, εμβληματικά είδη της Γηραιάς Ηπείρου θα προστεθούν στα ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 21 δισ. δολαρίων στα οποία έχει ήδη ανακοινώσει από τον Απρίλιο ότι θα επιβάλει δασμούς. Γιατί, μόλις τρεις ημέρες αφότου συμφώνησε ανακωχή με την Κίνα, η κυβέρνηση Τραμπ επανέρχεται στο δεύτερο μέτωπο του εμπορικού πολέμου και στρέφεται κατά της Ε.Ε. Αυτή τη φορά, όμως, στόχος των απειλών δεν είναι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αλλά οι επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus, ανταγωνίστρια της Boeing, που επίσης στηρίζεται ενεργά από το αμερικανικό κράτος.

Τα εν λόγω ευρωπαϊκά προϊόντα θα αποτελέσουν εν ολίγοις παράπλευρη απώλεια ακόμη μιας παρατεταμένης διένεξης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΠΟΕ εδώ και 15 χρόνια.  Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες αεροσκαφών στον κόσμο έχουν λάβει επανειλημμένως αθέμιτες και επιζήμιες επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτό και αναμένεται πως ο ΠΟΕ θα αποφανθεί μέσα στους θερινούς μήνες σχετικά με το αίτημα της Ουάσιγκτον για επιβολή δασμών ως αντιποίνων.

Οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένως απειλήσει να επιβάλουν δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αεροσκάφη, τρακτέρ και είδη διατροφής εξαιτίας αυτής της διαμάχης. Τον περασμένο μήνα, ανώτατα στελέχη της Boeing και της αεροναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να μελετήσει και να παρουσιάσει δασμούς που θα μπορούσε να επιβάλει σε ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην Airbus που λειτουργούν εις βάρος των αμερικανικών βιομηχανιών. Εχει προηγηθεί φημολογία πως η Ουάσιγκτον είναι ανοικτή σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ε.Ε. που θα προβλέπει ότι η Airbus θα μπορεί να λαμβάνει κρατικές ενισχύσεις συμβατές με τους κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με το Reuters, τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε επίσης πως οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που παρέχουν στην Boeing και θα το εναρμονίσουν με τους κανόνες για το εμπόριο. Δύο πηγές προσκείμενες στην Ουάσιγκτον ανέφεραν στο Reuters ότι η όλη διαδικασία θα εντάσσεται σε νέο πλαίσιο που θα διέπει τη χρηματοδότηση της αεροναυπηγικής βιομηχανίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή