ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενα βήμα πίσω έκανε η Ρώμη για το έλλειμμα του 2019

Ενα βήμα πίσω έκανε η Ρώμη για το έλλειμμα του 2019

Η Ιταλία αναπροσάρμοσε τον φετινό προϋπολογισμό ώστε να εμφανίσει έλλειμμα 2,04% επί του ΑΕΠ, όπως είχε συμφωνηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου με τις Βρυξέλλες, δηλαδή πριν από τη μονομερή απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού τον Απρίλιο να αυξήσει τον στόχο στο 2,4%, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη. Ετσι, η Ρώμη ελπίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα. Σε ό,τι αφορά τον επίμαχο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020, η Ρώμη προσδοκά να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν τυπικά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους ενώπιον της Κομισιόν.

Ομως, η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως αναζητεί «πολιτική δέσμευση» από τη Ρώμη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020. Διαφορετικά, η Επιτροπή ανησυχεί πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί περαιτέρω από το υφιστάμενο 132,2% του ΑΕΠ, που είναι ήδη υψηλότερο από το 131,4%, που είχε καταγραφεί το 2017. Πηγές του Reuters αποκάλυψαν πως η Ρώμη έχει αφήσει από τον Απρίλιο αμετάβλητο τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020 στο 2,1% επί του ΑΕΠ.

«Εχουμε εργαστεί σκληρά και σοβαρά. Θα πρέπει όλα να πάνε καλά», σχολίασε ανεπίσημα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στον φετινό προϋπολογισμό το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο κατά 7 δισ. ευρώ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση μονομερώς τον Απρίλιο. Ουσιαστικά, η Ρώμη μειώνει τις δημόσιες δαπάνες και στοχεύει σε υψηλότερα έσοδα. Χθες, ο Κόντε δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως έχει σημειωθεί πρόοδος στα δημοσιονομικά της χώρας που «θα μας επιτρέψει να αντεπεξέλθουμε με τις επίμαχες προβλέψεις για έλλειμμα 2,04% στον προϋπολογισμό».

Οι Βρυξέλλες είναι δυσαρεστημένες από τον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία εδώ και έναν χρόνο, διότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αναχαιτίσει το δημόσιο χρέος. Πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία της εξουσίας η Λέγκα του Βορρά μαζί με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων οι Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση δημοσιονομικό έλλειμμα 0,8% για το 2019 και έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2020 ώστε να δαμαστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.

Ομως, η συγκυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει πως θα αψηφήσει τους «ετεροχρονισμένους» δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για μείωση των φόρων και αύξηση των δημόσιων δαπανών. Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαμάχη ανάμεσα σε Ρώμη και Κομισιόν μέχρι να συμφωνηθεί ο φετινός στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% επί του ΑΕΠ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε, ωθώντας πρόσφατα τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά να επιμένει σε μειώσεις φόρων τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ. Μετά τις ευρωεκλογές, μάλιστα, οπότε η Λέγκα του Βορρά απέσπασε ποσοστό 34%, ο Σαλβίνι υιοθέτησε ακόμη πιο απόλυτη στάση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, προσπαθεί όλον αυτόν τον καιρό να γεφυρώσει το χάσμα με τις Βρυξέλλες και να επιτύχει συμβιβασμό.

Κάτω από το 2% τα 10ετή

Σε αρνητικό πρόσημο οδηγήθηκαν χθες οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων της Ιταλίας, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν πως η Ρώμη θα αποφύγει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή προστίμων από την Κομισιόν. Οι προσδοκίες των επενδυτών απορρέουν από την αναθεώρηση των σχεδίων της Ρώμης για τις δημόσιες δαπάνες και τα έσοδα του 2019, εκδηλώνοντας μια διάθεση για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες.

Εντούτοις, το ευρύτερο κλίμα στις αγορές δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης είναι θετικό ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πως θα στηρίξουν την Ευρωζώνη εάν καταστεί αναγκαίο. Για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2018, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω από 2% αυτή την εβδομάδα.

Χθες, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων διολίσθησαν έως το -0,003% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Κομισιόν προβληματίζεται, ωστόσο, για τον στόχο του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2020, τον οποίο ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας έθεσε στο 2,1% τον Απρίλιο, όταν είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω και το έλλειμμα για το 2019.

Οι Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν έναν χαμηλότερο στόχο από το 2019, που θα οδηγούσε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.