Μεγάλες τράπεζες μειώνουν προσωπικό στο Λονδίνο

Μεγάλες τράπεζες μειώνουν προσωπικό στο Λονδίνο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Brexit, εμπορικός πόλεμος και αυτοματισμός, οι τρεις λόγοι στους οποίους οφείλονται οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε HSBC, Deutsche Bank και Nomura στο Λονδίνο. Η αγορά εργασίας στον τραπεζικό τομέα του Λονδίνου διέρχεται πολύ δύσκολη περίοδο, ίσως τη χειρότερη εκτός κρίσης, ενώ μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται κατά κύριο λόγο όσες τράπεζες δεν είναι αμερικανικές.

Η ιαπωνική Nomura είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις ζημίες από το Brexit, θα περικόψει έξοδα 1 δισ. δολαρίων, σχέδιο που απαιτεί περίπου 100 απολύσεις στα γραφεία του Λονδίνου.

Στα χνάρια της Nomura βάδισε η Deutsche Bank, η οποία γνωστοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα καταργήσει σύντομα έως και 20.000 θέσεις εργασίας. Οι μαζικές απολύσεις στη γερμανική τράπεζα γίνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος γενικής αναδιαμόρφωσης, που αναμένεται να βελτιώσει τη «βιώσιμη κερδοφορία» της Deutsche Bank, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της τράπεζας στο Bloomberg. Αντίστοιχη πίεση για περικοπή των εξόδων αντιμετωπίζει και ο Τζον Φλιντ, διευθύνων σύμβουλος της HSBC. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να περικοπούν έως και 500 θέσεις εργασίας στη βρετανική τράπεζα, και φυσικά στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Λονδίνου.

Περίπου 2.000 θέσεις εργασίας καταργήθηκαν στις τράπεζες του Λονδίνου από το 2013 έως το 2016, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 απολύθηκαν ακόμη 1.500 εργαζόμενοι, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Coalition Development. «Θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένουμε περαιτέρω μείωση 10% των εργαζομένων στις επενδυτικές τράπεζες της Βρετανίας, εν μέρει επειδή οι τράπεζες τους μεταθέτουν αλλού λόγω Brexit», δήλωσε στο Bloomberg ο Αμρίτ Σαχάνι, διευθυντής ερευνών στην Coalition Development.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων EY, ενόψει Brexit περίπου 7.000 εργαζόμενοι θα μετατεθούν από τη Βρετανία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μάλιστα οι 1.000 μεταθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ταράσσεται ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των Ευρωπαίων δανειστών περιορίζεται λόγω της ασθενούς εγχώριας ανάπτυξης και των αρνητικών επιτοκίων. Η αστάθεια στις αγορές, το Brexit και οι εμπορικές διαμάχες εντείνουν την κατάσταση, η οποία μεταφράζεται σε μαζικές απολύσεις.

Ωστόσο, πλέον, οι τραπεζικοί υπάλληλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την ενίσχυση του αυτοματισμού, που αντικαθιστά τις θέσεις εργασίας τους. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της UBS Group, 49 μεγάλες τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Deutsche Bank και HSBC, επένδυσαν αθροιστικά 70 δισ. δολάρια το 2018 σε λογισμικό και στον τομέα τεχνολογίας πληροφοριών.

Για τους τραπεζικούς, η αγορά εργασίας στο Λονδίνο συνιστά εχθρικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να αναζητούν εναλλακτικές σε άλλους κλάδους, αφού δύσκολα θα απορροφηθούν σε διαφορετική τράπεζα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή