ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Huawei έγινε ξαφνικά λιγότερο επικίνδυνη για τις ΗΠΑ

Η Huawei έγινε ξαφνικά λιγότερο επικίνδυνη για τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει εις βάρος της Huawei προ ολίγων μηνών, επικαλούμενος τότε λόγους «εθνικής ασφάλειας». Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδίως πως οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό, χωρίς να προκαλούν «μεγάλα προβλήματα στην εθνική ασφάλεια».

Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, επισημαίνουν πως η Huawei ήταν ανέκαθεν μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ αλλά αποκλειστικά και μόνον στον τομέα της τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στην ανάπτυξη της νέας γενιάς ψηφιακής τεχνολογίας. Η Huawei ηγείται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), ενώ η σουηδική Ericsson ακολουθεί με απόσταση.

Απώτερος στόχος του Λευκού Οίκου είναι να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ξαφνική κατάρρευση των συνομιλιών προ ολίγων μηνών. Εκεί αποδίδεται η απότομη αλλαγή στη στάση του Λευκού Οίκου επί του θέματος της Huawei.

Μέχρι πρότινος, η Huawei θεωρούνταν απολύτως «επικίνδυνη», με τον Λευκό Οίκο να ισχυρίζεται πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των δικτύων 5G για να κατασκοπεύσει την Ουάσιγκτον και άλλες κυβερνήσεις της Δύσης προς όφελος του Πεκίνου. H κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε επίσης στα μέσα Μαΐου στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό από «ξένους αντιπάλους» που μπορεί να εκθέσουν την εθνική ασφάλεια σε «μεγάλους κινδύνους». Συνέστησε, μάλιστα, στους συμμάχους των ΗΠΑ να πράξουν ανάλογα.

Η Αυστραλία ακολούθησε τα βήματα των ΗΠΑ, αλλά η Γαλλία και η Γερμανία αρνήθηκαν να μπλοκάρουν τη συμμετοχή της Huawei σε δημοπρασία κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. «Ούτως ή άλλως, οι εταιρείες κινητής χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei στα συστήματά τους», είχε δηλώσει ο Γιόχεν Χόφμαν, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας δικτύων στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Επιβεβαιώνοντας την εξάπλωση της Huawei στα δίκτυα 5G, ο Χόφμαν πρόσθεσε πως εάν η κινεζική εταιρεία «αποκλειστεί από την αγορά, τότε θα καθυστερήσει το λανσάρισμα των ψηφιακών δικτύων». «Η Huawei είναι η μεγαλύτερη απειλή στην επικράτηση των ΗΠΑ στην ασύρματη τεχνολογία. Εχουν μείνει ανησυχητικά πίσω», επισημαίνει ο Αντριου Ρος Σόρκιν των New York Times.

Ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Τζενγκφέι, δήλωσε χθες πως η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου να χαλαρώσει τους περιορισμούς εις βάρος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Huawei προσαρμόζεται σε μια νέα εποχή εχθρικότητας από τις ΗΠΑ. «Οι δηλώσεις του Τραμπ βοηθούν τις αμερικανικές εταιρείες. Η Huawei είναι πρόθυμη να αγοράσει προϊόντα και από αμερικανικές εταιρείες. Εμείς θα κοιτάξουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», σχολίασε ο Ρεν στη βρετανική εφημερίδα. Πριν από την απόφαση του Τραμπ να χαλαρώσει τους περιορισμούς εις βάρος της Huawei, ο Ρεν είχε πει σε συνέντευξη στους Financial Times πως «οι ΗΠΑ μας βοηθούν με τις δυσκολίες αυτές. Υπό αυτήν την εξωτερική πίεση είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ».