ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με ζωηρή άνοδο κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάρη στην υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφότου λήξει η θητεία του Μάριο Ντράγκι το φθινόπωρο. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν αγγίζοντας επίπεδα ναδίρ. Οι επενδυτές συσπειρώθηκαν γύρω από μετοχές εταιρειών οι οποίες αποδίδουν υψηλά μερίσματα, προσδοκώντας ότι η κ. Λαγκάρντ θα εξακολουθήσει να ασκεί τη μετριοπαθή πολιτική Ντράγκι. Στο Μιλάνο, το χρηματιστήριο είχε κέρδη της τάξεως του 2,4%, διότι η απειλή των κυρώσεων για δημοσιονομικές αποκλίσεις από την Ε.Ε. στη Ρώμη δεν θα υλοποιηθεί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με +0,85%, δηλαδή ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Ιουνίου του 2018. Ο Stoxx 600 έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 20% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου. Εάν εγκριθεί η υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, οι επενδυτές προσβλέπουν στο ότι θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Η στάση αυτή συνέδραμε τις ευρωπαϊκές αγορές να ανακάμψουν τον Ιούνιο μετά τη δραστική πτώση του Μαΐου. Επιπλέον, ήταν ανακουφιστικό για τους επενδυτές ότι δεν προτάθηκε για την ΕΚΤ ο νυν πρόεδρος της Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, γνωστός για τις σκληροπυρηνικές του θέσεις. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με +0,66%, στο Παρίσι ο CAC 40 με +0,75%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με +0,71% και ο IBEX στη Μαδρίτη με +1,22%.

Στο κλίμα αυτό σημειώθηκε και δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων εξασθένησαν στο -0,399%, ενώ σε αρνητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν πρώτη φορά και οι αποδόσεις των δεκαετών βελγικών και των διετών ιταλικών. Στα δεκαετή ιταλικά χθες οι αποδόσεις είχαν πτώση 16 μονάδες βάσης, στο 1,68%. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό προς το δολάριο στο 1,1284 δολάριο. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο ο Dow Jones ενισχυόταν με +0,67% και ο S&P 500 με +0,76% και κινούνταν προς νέα επίπεδα-ρεκόρ. Την ευνοϊκή διάθεση των επενδυτών διαμόρφωσαν οι προσδοκίες πως η Fed θα υιοθετήσει ακόμα πιο μετριοπαθή στάση μετά και τα τελευταία στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία δείχνουν επιβράδυνση. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ πενταμήνου, ενώ η μεταποίηση φανερώνει σημάδια κόπωσης. Η τιμή του Brent ενισχύθηκε 0,7% στα 62,85 δολάρια το βαρέλι λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ.