Ισχυρή άνοδος κατά 1,93% με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος κατά 1,93% με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Μετά το ισχυρό σήμα που πήρε από τις διεθνείς αγορές και ειδικά την αγορά των ελληνικών ομολόγων, το ελληνικό Χρηματιστήριο ξεπέρασε με άνεση τις 890 μονάδες, σημειώνοντας ένα ισχυρό ράλι κοντά στο 2%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Φεβρουαρίου του 2015. Ο τζίρος ανέβασε ρυθμούς, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να στρέφονται σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, αλλά κυρίως στα blue chips. Η ΔΕΗ σημείωσε άλμα 15,07%, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν η Ελλάκτωρ στο +5,2%, η Φουρλής στο +3,52%, η Motor Oil στο +3%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν 11 τίτλοι του FTSE 25. Το Χ.Α. φαίνεται πως νικάει τις προβλέψεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν συσσώρευση και στάση αναμονής της αγοράς ενόψει της κάλπης της Κυριακής, μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος που είχε φέρει τις αποτιμήσεις σε υψηλά πολλών μηνών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας με κέρδη 1,93% στις 891,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,89%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,73% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,86% στις 817,16 μονάδες. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 2,85%, η Εθνική έκλεισε στο +2,03%, η Πειραιώς στο +1,96% και η Eurobank στο +0,69%.

«Xρηματιστήριο από άλλες εποχές», το χαρακτηρίζει σε σχόλιό του ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος της Fast Finance, σημειώνοντας πως οι επενδυτές επανακάμπτουν με ανοίγματα νέων κωδικών και με ενεργοποιήσεις που είχαν να φανούν χρόνια. Πλέον είναι αισιόδοξοι και οι πλέον απαισιόδοξοι του προηγούμενου διαστήματος, όπως προσθέτει. Ωστόσο, επισημαίνει πως από τη Δευτέρα και μετά η αγορά θέλει προσοχή, μιας και το γεγονός του αποτελέσματος της κάλπης (εξαρτάται και από το αποτέλεσμα) θα βγάλει μεγάλη μεταβλητότητα και υπερβολές που μπορεί να εγκλωβίσουν τους βιαστικούς ή να αναγκάσουν τους short να κλείσουν θέσεις.

Τα ελληνικά assets είχαν παραβλεφθεί από τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Bloomberg o Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Financial Planning Ltd. «Οι εκλογές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για να αναζωογονηθεί εκ νέου το ενδιαφέρον γι’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», προσθέτει.

«Οι επενδυτές κατανοούν ότι θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα με μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του ο Τόμαζ Μαλαβάτζι, ιδρυτής της Helm Investment Partners, η οποία κατέχει ελληνικές μετοχές. «Οι ελληνικές μετοχές έχουν ακόμη πολύ δρόμο σε ό,τι αφορά την άνοδο των αποτιμήσεών τους, αλλά και την αύξηση της κερδοφορίας», τονίζει.