ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Όλες οι επιλογές ανοικτές ως προς τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Όλες οι επιλογές ανοικτές ως προς τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη

Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς δε Γκίνδος τόνισε χθες πως όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές ως προς τη χάραξη νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, αλλά και για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει οριστεί όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ισπανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RNE, ο Δε Γκίνδος επισήμανε ότι αυτό ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει αποφάσεις για τον χρόνο που θα επιλεγεί για μια δυνητική αύξηση των επιτοκίων, ή για ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι ενδέχεται να μη ληφθούν αποφάσεις στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή εντός Ιουλίου.

Επίσης χθες, Πέμπτη, ο Oλι Ρεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, τόνισε στη γερμανική εφημερίδα Börsen Zeitung ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας στην ευρωζώνη δεν είναι πλέον προσωρινή και ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα χρειάζεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει ρευστότητα προκειμένου να εκπληρώσει τα καθήκοντά του βάσει της εντολής του.

Εξάλλου, ο Δε Γκίνδος στη συνέντευξή του στο RNE επισήμανε πως βλέπει πολύ θετικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ορίσει την Κριστίν Λαγκάρντ, μέχρι τώρα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποψήφια επόμενη πρόεδρο της ΕΚΤ.

«Είναι πολύ καλή επιλογή. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που έκανε έξοχη δουλειά στο ΔΝΤ», έκρινε ο Δε Γκίνδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ