Ο Τζ. Οσμπορν πιθανός διάδοχος της Κρ. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

Ο Τζ. Οσμπορν πιθανός διάδοχος της Κρ. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων παραμένουν στο κλίμα της ευφορίας που προκάλεσε η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, καθώς προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων του ευρώ και πιθανώς ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, όμως, το ΔΝΤ αναγκάζεται να αρχίσει δύο χρόνια νωρίτερα τη διαδικασία αναζήτησης αντικαταστάτη της Λαγκάρντ, της οποίας η θητεία θα έληγε κανονικά το 2021. Προσωρινά θα καλύψει τα καθήκοντα της κ. Λαγκάρντ ο δεύτερος τη τάξει διευθυντής του Ταμείου, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Λίπτον. Ηδη, όμως, έχουν αρχίσει να ακούγονται τα ονόματα των μνηστήρων με πρώτη υποψηφιότητα αυτή του Τζορτζ Οσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας.

Ο κ. Οσμπορν, που υποστήριξε την κ. Λαγκάρντ το 2011 για την ηγεσία του ΔΝΤ, πιθανώς θεωρεί ότι συγκεντρώνει τις καλύτερες προδιαγραφές και τα πολιτικά εχέγγυα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο ίδιος έχει ήδη εκφράσει στους φίλους του το ενδιαφέρον του για τη θέση. Ο κ. Οσμπορν, που τώρα είναι εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Evening Standard του Λονδίνου,, δηλώνει κατ’ ιδίαν πως συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο να αποσπάσει τη στήριξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας. Προσφάτως υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία της Βρετανίας και εκτιμά πως θα τύχει της στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης στα φιλόδοξα σχέδιά του.

Οπως τονίζουν, άλλωστε, οι FT, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα διεκδικήσει τη θέση προκειμένου να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι το Brexit δεν έχει ακυρώσει τις φιλοδοξίες της χώρας για έναν ισχυρό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Και βέβαια, από τον σχεδιασμό των θεσμών του Μπρέτον Γουντς και σε όλη τη διάρκεια των 75 ετών ιστορίας του έως σήμερα, επικεφαλής του ΔΝΤ αναλαμβάνει πάντα Ευρωπαίος. Δεν έχει, όμως, ποτέ έως τώρα αναλάβει Βρετανός και αυτό μπορεί να ενισχύει τη θέση του κ. Οσμπορν. Κι ενώ ο κ. Οσμπορν είναι μεν οικονομολόγος αλλά ταυτοχρόνως και πολιτικός, ακούγεται και το όνομα ενός τεχνοκράτη. Σύμφωνα και πάλι με τους FT, ένας τεχνοκράτης που πληροί τις προδιαγραφές για να διαδεχθεί την κ. Λαγκάρντ είναι ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο κ. Κάρνεϊ έχει τριπλή υπηκοότητα: βρετανική, ιρλανδική και καναδική. Ειρωνεία της τύχης είναι πως ο κ. Οσμπορν τον διόρισε επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας το 2012.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αποφύγει έως τώρα να τοποθετηθεί επί του θέματος και να αποκαλύψει τις προθέσεις του κ. Κάρνεϊ.

Ο παράγοντας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για τον κ. Οσμπορν, πάντως, είναι η πεποίθηση πολλών στην Ευρώπη ότι δεν τήρησε καθόλου εποικοδομητική στάση στην κρίση της περιόδου 2011 και 2012. Παραδόξως, ενδέχεται να τύχει μεγαλύτερης υποστήριξης από τις δύο χώρες που έχουν τις περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ: τις ΗΠΑ όπου διαθέτει φίλους στους κόλπους του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και στην Κίνα, καθώς ως υπουργός Οικονομικών είχε θέσει σε προτεραιότητα την οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο και είχε στηρίξει την κινεζικής επιρροής Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων σε Υποδομές το 2015.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Δεν άργησαν οι αντιδράσεις στα δημοσιεύματα του Τύπου που μιλούν για την υποψηφιότητα του Τζορτζ Οσμπορν για το ΔΝΤ, και μάλιστα είναι ιδιαιτέρως επικριτικές. Ο Τζον Μακ Ντάνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Προτού αποφασιστεί οτιδήποτε για οποιονδήποτε διορισμό στο ΔΝΤ, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο Τζορτζ Οσμπορν υπήρξε αρχιτέκτονας της βραδύτερης ανάκαμψης που έχει καταγραφεί έπειτα από ύφεση από τα χρόνια του Ναπολέοντα μέχρι σήμερα». Και βέβαια, ο Guardian τονίζει πως η επισήμανση αυτή δεν αποτελεί την καλύτερη περγαμηνή για να αναλάβει κάποιος το τιμόνι της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, το άτομο που θα αναλάβει γενικός διευθυντής του Ταμείου θα πρέπει να έχει διακριθεί στη χάραξη οικονομικής πολιτικής σε υψηλές θέσεις ευθύνης, να έχει εξέχουσα επαγγελματική εμπειρία και να έχει επιδείξει διπλωματικές και διοικητικές δεξιότητες ανάλογες με τις ανάγκες ενός διεθνούς οργανισμού. Πρέπει επίσης να έχει την εθνικότητα κάποιου από τα κράτη-μέλη του Ταμείου. Επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πάντα Ευρωπαίος, και Αμερικανός αναλαμβάνει επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τον Απρίλιο υπήρξε ομόφωνη αποδοχή της υποψηφιότητας του Αμερικανού Ντέιβιντ Μάλπας για την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να αλλάξει η προκαθορισμένη ισορροπία και η ηγεσία του ΔΝΤ θα καταληφθεί και πάλι από Ευρωπαίο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή