Ο Τραμπ κατηγορεί εκ νέου Κίνα και Ευρώπη για χειραγώγηση νομισμάτων

Ο Τραμπ κατηγορεί εκ νέου Κίνα και Ευρώπη για χειραγώγηση νομισμάτων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από μία εβδομάδα διήρκεσε η φιλική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εναντίον της Κίνας, αλλά και της Ευρώπης, ότι χειραγωγούν την αγορά συναλλάγματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αγωνιστούν, ειδάλλως θα συνεχίσουν να παριστάνουν τους ανίδεους, οι οποίοι παρακολουθούν ευγενικά τις άλλες χώρες να παίζουν τα παιχνίδια τους, «όπως παίζουν εδώ και πολλά χρόνια». Για πολλούς αναλυτές, το σχόλιο του Τραμπ προμηνύει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά συναλλάγματος, ώστε να αποδυναμώσει το δολάριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρενέβη τελευταία φορά το 2011 για να ενδυναμώσει το δολάριο, όταν ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία είχε τότε εκτοξεύσει το γιεν.

Το ενδεχόμενο παρέμβασης αυξάνεται ακόμη περισσότερο, εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε στο Bloomberg o Μπάιπαν Ρέι, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος στην CIBC στη Βόρεια Αμερική. Η κρίσιμη συνάντηση της Fed θα λάβει χώρα αυτόν τον μήνα, ενώ ο Τραμπ έχει ήδη επικρίνει δημόσια την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε «πεισματάρικο παιδί».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα σχετικά με την επίλυση της εμπορικής συμφωνίας φαίνεται να βελτιώνονται. Η συνάντηση Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγε «πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο», όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Τα δύο μέρη προετοιμάζουν τηλεφωνική συνομιλία την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λάρι Κούντλοου, οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου. Ο Κούντλοου δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για συνάντηση των δύο μερών από κοντά.

Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην επιβάλει επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων, η Κίνα έχει αναδειχθεί ο μεγάλος κερδισμένος από τη συνάντηση των δύο προέδρων. Εκτός αυτού, ο Τραμπ δέχθηκε να χαλαρώσει τους περιορισμούς εις βάρος της κινεζικής εταιρείας Huawei, η οποία εθεωρείτο επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, δέχθηκε να προχωρήσει σε αγορά μεγάλης ποσότητας αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Οσον αφορά τους ήδη επιβεβλημένους αμερικανικούς δασμούς 25% σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 250 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ δεν δέχθηκαν να τους άρουν και πρόκειται να τους διατηρήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Κούντλοου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή