Ο εμπορικός πόλεμος έφερε πιέσεις στις αγορές

Ο εμπορικός πόλεμος έφερε πιέσεις στις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προειδοποίηση της BASF για μεγάλη πτώση της κερδοφορίας της από πέρυσι λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ενίσχυσε εκ νέου τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού των ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε η BASF, η σύνοδος κορυφής του G20 στα τέλη Ιουνίου έδειξε πως δεν αναμένεται άμεση εξομάλυνση του κλίματος μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019. Στη Φρανκφούρτη, η μετοχή της BASF, του μεγαλύτερου ομίλου χημικών στον κόσμο, έκλεισε με απώλειες 3,32%, οδηγώντας σε πτώση 0,85% τον χρηματιστηριακό δείκτη Dax. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,51%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,31%, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,17% και ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib κατά 0,41%.

Αισθητές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη ύστερα από την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης πως θα επιβάλει περιβαλλοντικό φόρο με στόχο την άντληση 180 εκατ. ευρώ από το 2020. Στο «κόκκινο» κινήθηκε, παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί πάνω από 3% καθώς ο όμιλος δρομολογεί σχέδια για μεγάλες περικοπές στο προσωπικό του.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 0,26% λίγο πριν από το κλείσιμο και ο δείκτης S&P 500 οριακές απώλειες (-0,04%). Μόνον ο δείκτης Nasdaq κινούνταν με θετικό πρόσημο. Οι επενδυτές των αμερικανικών αγορών αναμένουν τη σημερινή κατάθεση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, για την πορεία της νομισματικής πολιτικής ενώπιον του Κογκρέσου αλλά και τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση. Τα σενάρια για μείωση του κόστους δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αποδυναμώθηκαν μετά την ανακοίνωση ισχυρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η στερλίνα διολίσθησε στο 1,2441 δολάριο, προσεγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα μέσα στο 2019, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί για τις συνθήκες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 0,31% στα 57,84 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent παρουσίασε άνοδο 0,14% στα 64,20 δολάρια το βαρέλι καθώς οι εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν εντείνουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά «μαύρου χρυσού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή