Νέα έκδοση 50ετούς ομολόγου από την Ιταλία

Νέα έκδοση 50ετούς ομολόγου από την Ιταλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε χθες το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης προσφέρουν αρνητική απόδοση, προκειμένου να ανοίξει ξανά την έκδοση πεντηκονταετούς ομολόγου με σκοπό να αντλήσει 3 δισ. ευρώ. Η πείνα των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τις προσδοκίες για νέο QE από την ΕΚΤ και την ανακωχή μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, έχει οδηγήσει σε υποχώρηση της απόδοσης του ιταλικού πεντηκονταετούς ομολόγου στο 2,85% σήμερα από 3,7% στις αρχές Φεβρουαρίου και από το 3,43% στην αρχή του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την ανάδειξη στην εξουσία του λαϊκίστικου συνασπισμού τον Ιούνιο του 2018. «Η ανακοίνωση (της έκδοσης) αναδεικνύει την όρεξη για απόδοση, που έγινε ισχυρότερη μετά την πρόσφατη στροφή από τη Fed και την ΕΚΤ», αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα προς πελάτες αναλυτές της Rabobank. «Η απόφαση για άνοιγμα του πεντηκονταετούς ομολόγου αντανακλά τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο και μεγαλύτερη διάρκεια», προσθέτουν. Είναι ενδεικτικό ότι η ιταλική κυβέρνηση ανέθεσε σε τράπεζες, περιλαμβανομένων των Citigroup, Goldman Sachs και Unicredit, την πώληση του πεντηκονταετούς ομολόγου με κουπόνι 2,8%. Οι θετικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων οδηγούν τη Ρώμη να εκδώσει τριετή και επταετή ομόλογα αυτή την εβδομάδα.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς βρέθηκε χθες στο 1,74%, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου είχε φτάσει το 2,97%. Η διαφορά (spread) της απόδοσης μεταξύ του γερμανικού και του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στις 209 μονάδες βάσης, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στις 194 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης καθώς η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς βρίσκεται στο -0,35%. Γαλλία και Ισπανία είχαν πουλήσει την περασμένη εβδομάδα ομόλογα με τη χαμηλότερη απόδοση στην ιστορία τους, οδηγώντας ακόμη περισσότερους επενδυτές που αναζητούν υψηλότερη απόδοση στα ιταλικά ομόλογα. «Νομίζω ότι οι αποδόσεις θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν», επειδή σπανίζουν όλο και περισσότερο τα ομόλογα με θετική απόδοση, σχολίασε στο Bloomberg o Κιτ Τζουκς, αναλυτής της Societe Generale.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή