Υπέρογκες αποζημιώσες σε στελέχη από Deutsche Bank

Υπέρογκες αποζημιώσες σε στελέχη από Deutsche Bank

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δριμεία κριτική δέχεται η Deutsche Bank για τα τεράστια πακέτα αποζημίωσης που παραχώρησε σε υψηλόβαθμα στελέχη το τελευταίο 14μηνο, καθώς η κερδοφορία της ήταν χαμηλή επί σειράν ετών, αναγκάζοντας τελικά τον γερμανικό κολοσσό να δρομολογήσει την απομάκρυνση του ενός πέμπτου του προσωπικού του. Οι συνολικές αποζημιώσεις της τάξεως των 52 εκατ. ευρώ, που κατέβαλε σε υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία είτε απολύθηκαν είτε αποχώρησαν οικειοθελώς, θυμίζουν λίγο έως πολύ τις ακρότητες που στιγμάτισαν τον τραπεζικό κλάδο προ δεκαετίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank ανήγγειλε την απόλυση 18.000 υπαλλήλων προκειμένου να περιορίσει τις υψηλές δαπάνες, κυρίως, στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής που ουδέποτε ανέκαμψε από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Συν τοις άλλοις, ανακοίνωσε πως δεν θα καταβάλει μέρισμα στους μετόχους την επόμενη διετία. Οπως επισημαίνεται από τους Financial Times, τα «χρυσά αλεξίπτωτα» των 52 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν το μισθολογικό κόστος όλου του διοικητικού συμβουλίου μέσα στο 2018.

«Τα μεγάλα πακέτα αποζημίωσης σε υψηλόβαθμα στελέχη που απολύθηκαν είναι ξεκάθαρη τρέλα», σχολιάζει η Κριστίν Κελ, συνέταιρος στην εταιρεία αναζήτησης στελεχών Odgers Berndtson, στους Financial Times. Προσθέτει πως με αυτή την τακτική, η Deutsche Bank, ουσιαστικά, ανταμείβει εκείνους «που έκαναν πολύ άσχημα τη δουλειά τους». Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ήταν αρκετές οι τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που έδωσαν μεγάλες αποζημιώσεις στις διοικήσεις τους, ενώ βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 14μήνου, η Deutsche Bank παραχώρησε πρώτα απ’ όλα αποζημίωση της τάξεως των 10,9 εκατ. ευρώ στον τέως διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Κράιαν. Ακολούθησαν έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου που μοιράστηκαν μεταξύ τους αποζημιώσεις της τάξεως των 41 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της βρετανικής εφημερίδας οι οποίοι βασίστηκαν στα οικονομικά στοιχεία του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Αυτά τα «χρυσά αλεξίπτωτα» ξεπερνούν, επίσης, το ένα πέμπτο των μερισμάτων που παραχώρησε πέρυσι η Deutsche Bank στους επενδυτές της, συνολικού ύψους 227 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Deutsche Bank ανέστειλε την καταβολή μερισμάτων για την επόμενη διετία λόγω των σχεδίων αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και εκτιμάται πως θα κοστίσουν 7,4 δισ. ευρώ. 

Οι Financial Times κάνουν ειδική αναφορά στον πρώην επικεφαλής του τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank, Γκαρθ Ρίτσι, η αποχώρηση του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο Ρίτσι ήταν υπεύθυνος για το πιο αδύναμο κομμάτι του γερμανικού κολοσσού. Επί μία τριετία που ήταν σε αυτή τη θέση, τα έσοδα της Deutsche Bank από την επενδυτική τραπεζική ακολουθούσαν την κατιούσα. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο τριμήνων σημειώθηκαν ζημίες. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρίτσι θα λάβει πακέτο αποζημίωσης τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times. Θα είχε φύγει, μάλιστα, άνευ «χρυσού αλεξίπτωτου» στα τέλη του 2018 εάν το εποπτικό συμβούλιο δεν αποφάσιζε την ανανέωση της σύμβασής του για την επόμενη πενταετία προ επταμήνου. Τη Δευτέρα, ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Κρίστιαν Ζέβινγκ, μίλησε σκληρά για τον Ρίτσι, ισχυριζόμενος ότι ο υφιστάμενός του εστίαζε σε τομείς που δεν ήταν αποδοτικοί και καλλιεργούσε μια τακτική «κακής κατανομής κεφαλαίων».

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Γερμανίας –που όμως δεν κατάφερε να ανακάμψει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008– απέλυσε πέρυσι 7.000 εργαζομένους. Παράλληλα, μία σειρά σκανδάλων έχει πλήξει το κύρος της τράπεζας. Μέσα στο 2019, η μετοχή της οδηγήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ στην 149χρονη ιστορία της.

Η Deutsche Bank βρίσκεται πάλι στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών για να εξακριβωθεί η ανάμειξή της σε διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αναφερόμαστε σε έρευνες για το σκάνδαλο της δανικής Danske Bank, τη συμμετοχή της Deutsche Bank σε ενέργειες φοροδιαφυγής υπέρ Γερμανών πελατών της και τις μαρτυρίες στελεχών τής ίδιας της τράπεζας για την ανάμειξή της σε ύποπτες συναλλαγές από επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του γαμπρού του, Τζάρετ Κούσνερ, το 2016 και το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή