Πιέσεις επενδυτών σε εταιρείες για μείωση εκπομπών ρύπων

Πιέσεις επενδυτών σε εταιρείες για μείωση εκπομπών ρύπων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μία στις οκτώ από τις εταιρείες που ρυπαίνουν περισσότερο στον πλανήτη μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον βαθμό που προβλέπει η Συνθήκη των Παρισίων, σύμφωνα με έκθεση που χρηματοδότησαν επενδυτικές εταιρείες με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 14 τρισ. δολαρίων. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν να λάβουν σοβαρά μέτρα για να μειώσουν τους αέριους ρύπους που εκλύουν, απειλώντας τις με απόσυρση κεφαλαίων. Τα ευρήματα της έρευνας τονίζουν το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των προσπαθειών που καταβάλλει ο ιδιωτικός τομέας και αυτών που υποστηρίζουν οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνουν ώστε να μην επηρεαστεί δραματικά η κλιματική αλλαγή.

«Ο χρόνος περνάει όσον αφορά την κλιματική αλλαγή», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ανταμ Μάθιους, συμπρόεδρος της οργάνωσης Transition Pathway Initiative (TPI) και υψηλόβαθμο στέλεχος του συμβουλίου συντάξεων της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Οι επενδυτές θα πρέπει να υιοθετήσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, διαφορετικά θα χαθεί η ευκαιρία να πετύχουμε την αλλαγή», προσθέτει. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν οι 274 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτέλεσμα ήταν ότι σχεδόν οι μισές εξ αυτών δεν λαμβάνουν υπόψη τους σε επαρκή βαθμό την κλιματική απειλή όταν αποφασίζουν τις επιχειρηματικές ενέργειές τους. Σύμφωνα με την TPI, το ένα τέταρτο των εταιρειών που εξετάστηκαν δεν αποκαλύπτει πόσους αέριους ρύπους εκλύει, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κανονιστικές αρχές σε πλούσιες χώρες πιέζουν για μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτό το θέμα.

Αναλύοντας οι ερευνητές τα μέτρα που έχουν πάρει 160 από τις εταιρείες που εξετάστηκαν, συμπεραίνουν ότι μόλις 20 εξ αυτών μειώνουν τους αέριους ρύπους στον βαθμό που υπαγορεύει η Συμφωνία των Παρισίων. Σε αυτές τις 20 εταιρείες περιλαμβάνεται η γερμανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Ε.ΟΝ, η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Iberdrola, η φινλανδική εταιρεία παραγωγής χάρτου Stora Enso και η αμερικανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Edison International. Τον περασμένο μήνα, επενδυτές που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 34 τρισ. δολαρίων είχαν γράψει ανοιχτή επιστολή σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καλώντας τες «να αναλάβουν αποφασιστική δράση» για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή