Ψηφιακό φόρο επιβάλλει η Γαλλία στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ψηφιακό φόρο επιβάλλει η Γαλλία στους τεχνολογικούς κολοσσούς

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφόσον απέτυχε το εγχείρημα μιας πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι επί χρόνια εκμεταλλεύονταν παραθυράκια του νόμου καθώς και φοροαπαλλαγές για να φορολογούνται στο απολύτως ελάχιστο, η Γαλλία προχωρεί μόνη σε επιβολή ψηφιακού φόρου ύψους 3% επί των εσόδων τους. Δεδομένου ότι από τη φορολόγηση θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ αυτών οι Google, Amazon και Apple, η Ουάσιγκτον απαντά –ως αναμενόμενο πλέον– με απειλές για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τη Γαλλία.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από τη γαλλική Γερουσία, αφορά τεχνολογικές εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και άνω των 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ο νόμος θα εφαρμοστεί αναδρομικώς από την αρχή του 2019 και πρόκειται να ισχύσει εντός περίπου είκοσι ημερών. Κινεζικές, αμερικανικές, ακόμη και γαλλικές επιχειρήσεις επηρεάζονται από τον γαλλικό φόρο, ωστόσο μόνο οι ΗΠΑ εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι θα ελέγξει κατά πόσον ο ψηφιακός φόρος πλήττει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και θα αντιπροτείνει λύσεις. Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος. Η τακτική αυτή ξυπνά μνήμες από την έναρξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ βάσει της ίδιας διάταξης που χρησιμοποιεί και τώρα, έκρινε ότι οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές θα ήταν το κατάλληλο αντίμετρο για τη ζημία που είχε προκληθεί στην αμερικανική οικονομία.

«Νομίζω ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα χτυπήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις δυσανάλογα» σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρείες άλλων χωρών, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν ισχυρά μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις από την απειλή του γαλλικού ψηφιακού νόμου.

Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει δείξει επανειλημμένως την αγανάκτησή της όσον αφορά την ελάχιστη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών. «Ηρθε η ώρα γι’ αυτές τις εταιρείες να πληρώσουν τους φόρους που χρωστούν», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο Μπρινό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, σύμφωνα με τους New York Times. «Το αληθινό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες φορολογούνται λιγότερο από έναν παραγωγό τυριών στο Κερσί», είχε αναφέρει τον Απρίλιο σε συνέντευξη στο Le Parisien.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ασκούσε πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου ο φόρος ύψους 3% να επιβαλλόταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο βρέθηκε αντιμέτωπος με την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες διαφωνούσαν. Παρ’ όλα αυτά, αντίστοιχους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών αναμένεται να επιβάλουν σύντομα η Αυστρία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι εμπορικές τακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ χειρότερες από αυτές της Κίνας. Μάλιστα, στοχοποιεί προσωπικά την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την αυστηρή στάση που τηρεί έναντι των Google, Apple και άλλων εταιρειών στις ΗΠΑ.

Μετά την επιβολή υψηλών προστίμων στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τις απειλές Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, ο γαλλικός ψηφιακός φόρος αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στη σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, που βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιπλέον επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε. και έχει απειλήσει με δασμούς στις εισαγωγές αεροσκαφών, τρακτέρ και τροφίμων.

«Οσον αφορά τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, δυστυχώς νομίζω ότι είναι πιθανότερο να μην επιβληθούν στα μέσα Νοεμβρίου», όπως αρχικά αναμενόταν, δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Μπέγιερ, Γερμανός πολιτικός και συντονιστής διατλαντικών σχέσεων της Γερμανίας. «Επικρατεί αρκετή ανυπομονησία στην αμερικανική πλευρά. Αλλά αυτό απαιτεί από εμάς στην ευρωπαϊκή πλευρά να παραμείνουμε δυνατοί και ενωμένοι», συμπλήρωσε. Ωστόσο, ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι προβλέπει μία πιθανότητα 50% για αποφυγή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή