Μονοψήφιο πληθωρισμό υπόσχεται ο Ερντογάν

Μονοψήφιο πληθωρισμό υπόσχεται ο Ερντογάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό και σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες αφότου απέλυσε ξαφνικά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος διοικητής Μουράτ Ουισάλ άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται λίγο «χώρο για να ελιχθεί» και ότι πράγματι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο Ουισάλ εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διαχειριστεί μία μείωση του επιτοκίου δανεισμού, καθώς εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δεδομένων των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων και της αναιμικής εγχώριας ζήτησης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 200 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 15,72%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

«Σκοπεύουμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους. Εφόσον το επιτύχουμε αυτό, θα πιάσουμε ταυτόχρονα και τον ετήσιο στόχο για τα επιτόκια δανεισμού», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιπλήξει επανειλημμένως την κεντρική τράπεζα, διότι διατηρεί υψηλά το επιτόκιο δανεισμού, μία τακτική που ακολουθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ. Ομως, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχωρά και προετοιμάζεται για μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Αντιθέτως, το επιτόκιο δανεισμού 24% στην Τουρκία «είναι απαράδεκτο», όπως έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο προηγούμενος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Τσετίνκαγια, είχε διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού σταθερό στο 24% για περισσότερους από εννέα μήνες.

Ταυτόχρονα, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την επιβολή κυρώσεων, διότι η Τουρκία παρέλαβε μέρος του συστήματος ρωσικών πυραύλων S 400. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανέφερε χθες, ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας πρόκειται να επηρεαστεί από τις ενδεχόμενες κυρώσεις, μόνο εάν αυτές στοχοποιήσουν τις τράπεζες της χώρας.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αναφέροντας ότι η απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Τσετίνκαγια αύξησε τις αμφιβολίες σχετικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή