Επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο στη Γερμανία

Επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο στη Γερμανία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες των επενδυτών σχετικά με την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η οποία επιβαρύνεται από τις τεταμένες διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Ο δείκτης προσδοκιών του γερμανικού ινστιτούτου ZEW πλησιάζει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, με τους περισσότερους επενδυτές να προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα επιβραδυνθεί στους επόμενους έξι μήνες. Η υποχώρηση στον τομέα της μεταποίησης έχει διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο και δεν προβλέπεται πως θα ανακάμψει σύντομα. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί, ενώ βάσει έρευνας μεταξύ επενδυτών προβλέπεται ακόμη και ύφεση. Η γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο, είναι ευάλωτη στη μείωση της διεθνούς ζήτησης. Μεγάλο πλήγμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αποτέλεσε η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992. «Η πτωτική τάση που εξακολουθεί να εμφανίζεται στις νέες παραγγελίες στη γερμανική βιομηχανία έχει πιθανότατα ενισχύσει την απαισιοδοξία των ειδικών στις αγορές», δήλωσε στο Bloomberg o Ακχίμ Βάμπαχ, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW. Το τέλος των προβλημάτων για τις γερμανικές εξαγωγές βρίσκεται ακόμη μακριά, συμπλήρωσε ο Βάμπαχ. Αθροιστικά για την Ευρωζώνη ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε οριακά, καθώς η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση στην Ιταλία. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να καθοριστούν τα ενδεχόμενα μέτρα υποστήριξης της γερμανικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή