Στα 6,17 τρισ. ευρώ η περιουσία των Γερμανών

Στα 6,17 τρισ. ευρώ η περιουσία των Γερμανών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλουσιότερα από ποτέ είναι τα γερμανικά νοικοκυριά. Η συνεχής αυξητική τάση των τελευταίων ετών συνεχίζεται και το α΄ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank). Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε 6,17 τρισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολική αξία της χρηματικής περιουσίας στη χώρα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις όψεως ή προθεσμιακές, αξιόγραφα και αξιώσεις απέναντι σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά όχι μερίδια σε εταιρείες και ακίνητα. Εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναφέρουν πως κάθε δευτερόλεπτο προστίθενται λίγα ευρώ στο συνολικό αποθεματικό.

Πάντως, από τη μελέτη της Bundesbank δεν προκύπτει νέα εκτίμηση για την κατανομή του πλούτου το α΄ τρίμηνο του 2019. Εν τω μεταξύ, παλαιότερες έρευνες κατέγραφαν τεράστιες ανισότητες. Σύμφωνα με τα στατιστικά, υποθετικά ο κάθε Γερμανός πολίτης κατέχει χρηματική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, στην πραγματικότητα όμως ούτε ο 1 στους 4 δεν διαθέτει τόσα. Ακόμη και οι αυξημένες αποδόσεις στην αγορά ακινήτων δεν αφορούν τους πολλούς, διότι η ιδιοκατοίκηση στη Γερμανία δεν ξεπερνά το 45%.

Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018, η χρηματική περιουσία έχει αυξηθεί 2,6%, ήτοι 153 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί αυξήθηκαν κυρίως τα αποθέματα μετρητών και οι ασφαλιστικές αξιώσεις, ενώ πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια καταγράφουν άνοδο και οι τραπεζικές καταθέσεις, παρατηρεί η DW. Μήπως επίκειται αύξηση επιτοκίων;

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον· άλλωστε, αυτό προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ. Αλλά, όπως επισημαίνει η Bundesbank, υπάρχει προτίμηση σε επενδυτικά προϊόντα ρευστοποιήσιμα και χαμηλού ρίσκου.

Το δε χρηματιστήριο έχει μεν πολλή αστάθεια, αλλά υπόσχεται αποδόσεις μεγαλύτερες από την τράπεζα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χαμηλά επιτόκια αναγκάζουν τους μικροεπενδυτές να στραφούν απρόθυμα στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με την Bundesbank, μόνον η ανοδική πορεία των αγορών το α΄ τρίμηνο του 2019 έχει ήδη συνεισφέρει 10 δισ. ευρώ επιπλέον στην περιουσία των νοικοκυριών. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν φαίνεται να έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στις αγορές μετά την αποκαλούμενη «φούσκα της νέας οικονομίας». Σήμερα, οι Γερμανοί που κατέχουν μετοχές είναι άνω των 10 εκατομμυρίων, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, αλλά απέχουν από το ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων του 2001. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή