Πρόστιμο 242 εκατ. επέβαλε η Κομισιόν στην Qualcomm

Πρόστιμο 242 εκατ. επέβαλε η Κομισιόν στην Qualcomm

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα πρόστιμο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, το οποίο ανέρχεται σε 242 εκατ. ευρώ, επέβαλε στον αμερικανικό κολοσσό υψηλής τεχνολογίας Qualcomm η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία τιμωρήθηκε επειδή χρησιμοποίησε επιθετική τιμολόγηση, με την απόφαση να λαμβάνεται καθώς ολοκληρώνεται η θητεία της αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των Financial Times, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πως ο αμερικανικός όμιλος από το 2009 έως το 2011 πωλούσε φθηνά τα δικά του ολοκληρωμένα κυκλώματα 3ης και 4ης γενιάς σε δύο μεγάλες εταιρείες (Huawei και ΖΤΕ), χωρίς όμως στην τιμή να καλύπτεται το κόστος παραγωγής τους. Αυτό εξοστράκιζε από την αγορά μικρότερες ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως τη βρετανική νεοφυή Icera, η οποία σήμερα ανήκει στον όμιλο Nvidia (όπως αναφέρει το «Ρόιτερς»).

Πρόκειται για το δεύτερο πρόστιμο το οποίο επιβάλλει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην Qualcomm μετά τα 997 εκατ. ευρώ του 2018, επειδή και τότε είχε παραβιάσει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού. Στην περίπτωση εκείνη, ο αμερικανικός όμιλος είχε πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια την Apple για να χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα τα δικά της προϊόντα στις συσκευές της iPad και iPhone, παρεμποδίζοντας την από το να κάνει προμήθειες από άλλες εταιρείες, όπως η Intel. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «οι εταιρείες με δεσπόζουσα θέση έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να μην παρακωλύουν τον ανταγωνισμό, και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πωλούν μεν σε χαμηλές τιμές αλλά όχι κάτω του κόστους με την πρόθεση να πλήξουν τους ανταγωνιστές». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η Ευρωπαία επίτροπος, η Qualcomm επεδίωξε να διασφαλίσει ότι η ανταγωνίστριά της Icera δεν θα αποκτούσε μέγεθος τέτοιο που θα απειλούσε τη θέση της στη διεθνή αγορά. Oπως αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα της Qualcomm, εκείνη επέλεξε να λάβει προληπτικά μέτρα. Μετά την επιβολή του δεύτερου προστίμου, η διοίκηση του αμερικανικού ομίλου δηλώνει έτοιμη να εφεσιβάλει την απόφαση. Κατά τα λεγόμενα του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Qualcomm και γενικού της συμβούλου Ντον Ρόζενμπεργκ, «η Κομισιόν ερευνούσε για χρόνια τις πωλήσεις μας στους πελάτες μας, δύο τον αριθμό, εκ των οποίων ο καθένας προτιμούσε τα κυκλώματά μας όχι λόγω τιμολόγησης, αλλά λόγω του ότι τα ανταγωνιστικά ήταν τεχνολογικά υποδεέστερα».

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ διευκρίνισε πως η στάση της Qualcomm δημιουργούσε εμπόδια και στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Ερωτηθείσα για τη μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας, μέχρις ότου καταλήξει σε απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αξιωματούχος τόνισε ότι είχε στραφεί για επιθετική τιμολόγηση κατά της Qualcomm το 2015. Πάντως, επρόκειτο για περίπλοκη υπόθεση και τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να τα προσκομίσει η ίδια η Qualcomm. Υπενθυμίζεται πως το φετινό πρόστιμο των 242 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί με το 1,27% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της αμερικανικής εταιρείας. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της επέβαλε πρόστιμα σε κολοσσούς τύπου Google και Apple, αιτιολόγησε το ύψος του προστίμου λέγοντας ότι διαπιστώθηκε από την Κομισιόν να γίνεται επιθετική τιμολόγηση – παρότι διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποσαφηνιστεί πλήρως εάν αυτή η τακτική ανάγκασε την Icera να εξαγοραστεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή