ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed

Προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed

To ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 30-31 Ιουλίου θεωρείται δεδομένο από την πλειονότητα των επενδυτών. Η άποψη αυτή βρήκε περαιτέρω στήριξη την εβδομάδα που διανύσαμε σ  ε σχόλια του προέδρου της Fed N.Y. Τζον Ουίλιαμς και του αντιπροέδρου της Fed Ρίτσαρντ Κλαρίντα, σύμφωνα με τα οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι προτιμότερο να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, παρά να περιμένουν σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, που θα καθιστούσε αναγκαία τη δραματική μείωση των επιτοκίων.

Παράλληλα, η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ υποδηλώνει υποχώρηση του τριμηνιαίου ετησιοποιημένου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 3,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη με την Κίνα.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ, σε μια ακόμα ένδειξη επιβράδυνσης της οικοδομικής δραστηριότητας, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν περισσότερο από όσο αναμενόταν τον ίδιο μήνα και οι οικιστικές οικοδομικές άδειες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2016. Επηρεασμένη από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, η προθεσμιακή αγορά τιμολογούσε νωρίς την Παρασκευή πιθανότητα περίπου 45% το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων 50 μ.β. από τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση, έναντι περίπου 18% στις αρχές της εβδομάδας, στον απόηχο της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης του δομικού πληθωρισμού Ιουνίου, ενώ η πιθανότητα μιας πιο συγκρατημένης μείωσης 25 μ.β. έχει, αντίστοιχα, υποχωρήσει σε περίπου 55%. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ ενισχύθηκαν, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, που προήλθαν από τις ανακοινώσεις ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας και τον δομικό πληθωρισμό.

Κέρδη κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί τίτλοι, κυρίως χωρών της περιφέρειας, ευνοημένοι από τη διάθεση των επενδυτών για χαρτιά με θετικές αποδόσεις λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των αποδόσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αγορές συναλλάγματος, μετά προσωρινή άνοδο στο 1,1281 δολ. νωρίς την Παρασκευή –κοντά στα πρόσφατα υψηλά 1,1285 (11 Ιουλίου)–, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του στόχου για τον πληθωρισμό, υποχωρώντας στην περιοχή 1,1230/35, 0,3% χαμηλότερα σε εβδομαδιαία βάση. Εντούτοις, παρέμεινε στο πρόσφατο διάστημα διαπραγμάτευσης 1,1200-1,1300 εν αναμονή της επόμενης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 25 Ιουλίου και της Fed λίγες ημέρες αργότερα.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank