ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη της τιμής του χρυσού σε υψηλό εξαετίας

Εκτίναξη της τιμής του χρυσού σε υψηλό εξαετίας

Η μεγάλη αύξηση των κρατικών ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση των τιμών του χρυσού στο υψηλό εξαετίας, επισημαίνουν οι εφημερίδες Financial Times και Guardian. Το πολύτιμο μέταλλο ήταν παραγκωνισμένο για μια μακρά περίοδο από τους επενδυτές. Ομως, η απεγνωσμένη αναζήτηση υψηλών αποδόσεων σε μια περίοδο αβεβαιότητας έστρεψαν ξανά την προσοχή σε ένα από τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια. Ενδεικτικό είναι ότι η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε χθες στα 1.452,60 δολάρια η ουγγιά.

Αρνητικές αποδόσεις παρουσιάζουν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 13 τρισ. δολαρίων, αντανακλώντας μεγάλη αύξηση από τα 6 τρισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής τράπεζας Barclays. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, της Ολλανδίας αλλά και της Ιαπωνίας.  Οι επενδυτές στρέφονται επίσης στο επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, με αποκορύφωμα τις εντάσεις στα Στενά του Ορμούζ, προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στις αγορές.

Επιπροσθέτως, η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιδεινωθεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπόσχονται τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των οικονομιών τους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολουθούν πτωτική πορεία όσο ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν τη Fed να μειώνει άμεσα το βασικό επιτόκιό της για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία και πλέον. Προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ έχουν επίσης καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο χρυσός θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα καταφύγια, ιδιαίτερα εάν υπάρχει επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας ή εάν η Γουόλ Στριτ υποχωρήσει από τις επιδόσεις ρεκόρ  που παρουσιάζει τελευταία, σχολιάζει ο Τζορτζ Μίλινγκ-Στάνλεϊ, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στη Street Global Advisors. «Η αγορά των κρατικών ομολόγων δεν εξυπηρετεί εδώ και μία δεκαετία τις προσδοκίες των επενδυτών όσον αφορά την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου.

Ο χρυσός παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι ενδεχόμενων απωλειών από το χρηματιστήριο», προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Street Global Advisors απευθυνόμενος στους Financial Times.