Πόλος έλξης για τους τουρίστες η μοδάτη… Τσάιναταουν του Μιλάνου

Πόλος έλξης για τους τουρίστες η μοδάτη… Τσάιναταουν του Μιλάνου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ μεσιτικών γραφείων, καταστημάτων ενδυμάτων, καφέ και μικρών εστιατορίων αντικρίζει κανείς, στη μιλανέζικη Βία Πάολο Σάρπι, μια μικρή Κίνα. Η Τσάιναταουν του Μιλάνου σφύζει από ζωή. «Είναι μια μοδάτη περιοχή. Ολοι στην Κίνα τη γνωρίζουν. Ολοι οι Κινέζοι τουρίστες έρχονται εδώ. Αλλά και γενικά οι τουρίστες που έρχονται για λίγο στο Μιλάνο περνούν από εδώ», όπως επισημαίνει στην Deutsche Welle, η Λίνα Τζιν, ιδιοκτήτρια του καταστήματος ειδών πάρτι PartyWan, με άψογη μιλανέζικη προφορά. Με την έλευση του 21ου αιώνα, η Κίνα άρχισε να ακμάζει με αλματώδεις ρυθμούς. Την ίδια ώρα, και στην Ιταλία, ένα από τα παγκόσμια κέντρα της μόδας, ο κινεζικός πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Στο Μιλάνο, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησαν στην DW oι δημοτικές αρχές, οι 3.012 επιχειρήσεις σε σύνολο 39.242 είναι κινεζικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το 13%. Πρόκειται για Κινέζους ιδιοκτήτες που δεν είναι οικονομικοί μετανάστες.

Ωστόσο, οι σχέσεις της κινεζικής κοινότητας με τον δήμο του Μιλάνου θα  χαρακτηρίζονταν μάλλον «γλυκόξινες». Ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης και ανερχόμενος πολιτικός της Κεντροαριστεράς Τζουζέπε Σάλα επικρίθηκε έντονα από τους Κινέζους συμπολίτες του το 2016 επειδή ανακήρυξε τον Δαλάι Λάμα επίτιμο δημότη. Δύσκολη χρονιά ήταν και το 2007, μετά την απόφαση του δήμου να πεζοδρομήσει τη Βία Πάολο Σάρπι. Πολλοί θεώρησαν τότε ότι αυτό θα οδηγούσε στην εξαφάνιση του κινεζικού εμπορίου, κάτι όμως που τελικά δεν συνέβη. Πάντως, πέρα αυτών, οι σχέσεις Κινέζων και Μιλανέζων είναι κατά κανόνα αγαστές. «Ανοίξαμε το 1998. Αμέσως είχαμε πελάτες και ήταν Κινέζοι έμποροι. Υποφέραμε τα χρόνια της αστικής ανάπλασης της περιοχής. Αλλά σήμερα πια είμαστε δημοφιλείς τόσο στους Κινέζους όσο και τους Ιταλούς», αναφέρει ο Αντρέα Τσου, ιδιοκτήτης του διάσημου κινεζικού εστιατόριου Tratoria Cinese Long Chang στο Μιλάνο. Η Τζέιντα Μπάι γεννήθηκε στην Κίνα και μετακόμισε στο Μιλάνο με την οικογένειά της όταν ήταν 4 ετών. Είναι παντρεμένη με Ιταλό και διδάσκει κινεζικά σε Ιταλούς και ιταλικά σε Κινέζους. Οι γονείς της δεν χάρηκαν ιδιαίτερα όταν τους ανακοίνωσε ότι θα παντρευόταν Ιταλό. Σήμερα, όμως, οι νέες γενιές Κινέζων στην Ιταλία μαλώνουν ολοένα λιγότερο με τους παραδοσιακούς Κινέζους γονείς τους. Οι δε Κινέζοι γονείς, που πήγαν πριν από πολλά χρόνια στην Ιταλία, βλέπουν πλέον τον κόσμο με πιο «ανοικτή ματιά», σύμφωνα με την ίδια. Oπως λένε πολλοί Μιλανέζοι, η τάση της εποχής είναι Κινέζοι να βγαίνουν ραντεβού με Ιταλίδες.

Η πολυσύχναστη Τσάιναταουν του Μιλάνου προσελκύει και το ενδιαφέρον των κτηματομεσιτών. «Τα ενοίκια αυξάνονται κατά 15%, καθώς και οι τιμές πώλησης, σημειώνοντας ρεκόρ», αναφέρει ο κτηματομεσίτης Αλεσάντρο ντα Μπάνκα. Το 10% των αγοραστών διαμερισμάτων είναι Κινέζοι, όπως και το 50% των επίδοξων αγοραστών καταστημάτων. Τέλος, ενδιαφέρουσες προοπτικές διμερούς συνεργασίας ανοίγονται και ενόψει των Ολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων του 2022 και του 2026 στο Πεκίνο και στο Μιλάνο αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή