Σήμα χαλάρωσης από ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές

Σήμα χαλάρωσης από ΕΚΤ περιμένουν οι αναλυτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη επίκειται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ έχουν προηγηθεί αρκετές εβδομάδες φημολογιών και στοιχημάτων για τις μειώσεις των επιτοκίων και έναν νέο γύρο αγοράς ομολόγων. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επενδυτές ευελπιστούν πως στη μεθαυριανή συνεδρίαση οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα δώσουν κάποια σημάδια πιο καθαρά για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, ο έτερος ισχυρός πόλος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), συνεδριάζει στις 30-31 Ιουλίου και οι αγορές προβλέπουν μια εκ μέρους της κίνηση τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές.

Πάντως, ανάλογη εκτίμηση έχουν οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters για την ΕΚΤ. «Ανταποκρινόμενη στην αποδυναμωμένη ανάπτυξη και στον υποτονικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ ίσως προσαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές της αυτόν τον μήνα και δεσμευθεί να διατηρήσει ως έχουν ή και χαμηλότερα τα επιτόκια, αντί να τα διατηρήσει αμετάβλητα απλώς». Με αυτά κατά νου, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ΕΚΤ, τηρώντας στάση αναμονής έως τον Σεπτέμβριο, θα έχει τα χρονικά περιθώρια να προωθήσει νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Συν τοις άλλοις, τον μήνα αυτό δίνονται στη δημοσιότητα οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης και συνήθως επιδιώκει να συμπίπτουν με αυτές και οι δικές της αποφάσεις.

Ειδικότερα, οικονομολόγοι της UBS αναμένουν μια μείωση 10 μονάδων βάσης στα επιτόκια του ευρώ τον Σεπτέμβριο, η οποία θα συνοδεύεται από ένα σύστημα κλιμακωτών επιτοκίων καταθέσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί η πίεση στις τράπεζες εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg εικάζουν πως θα υπάρξει και ακόμα μία περικοπή επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές εκτιμούν πως η ήπια προσέγγιση της τράπεζας θα εξακολουθήσει ως έχει και υπό την προεδρία της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Η κ. Λαγκάρντ ως πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει κατ’ επανάληψη δώσει εύσημα στις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών για τα προγράμματα τόνωσής τους. Επιπροσθέτως, η ίδια γνωρίζει τι προσπάθειες που γίνονται για αναθέρμανση του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες. Η Fed, πάντως, εξετάζει την πιθανότητα να αναθεωρήσει τον επίσημο στόχο για πληθωρισμό 2%. Τέλος, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε προτείνει το 4% ως έναν μέσο όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή