Επιμένει η Ουάσιγκτον στην αντιπαράθεση με το Ιράν

Επιμένει η Ουάσιγκτον στην αντιπαράθεση με το Ιράν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πιθανότητα συμφωνίας με το Ιράν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πως η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί περαιτέρω, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της Δευτέρας. Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ακολούθησαν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πληροφοριών του Ιράν, το οποίο ανέφερε πως είχε συλλάβει 17 Αμερικανούς κατασκόπους και καταδίκασε ορισμένους σε θάνατο, γεγονός που η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κατηγορηματικά. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της έκρυθμης κατάστασης που μαίνεται στις σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και με τις εντάσεις στον Κόλπο να οξύνονται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε νέες διπλωματικές κινήσεις για να αποστασιοποιηθεί από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιέζει το Ιράν για την απελευθέρωση ενός πετρελαιοφόρου που κατασχέθηκε από την Τεχεράνη την Παρασκευή. «Οι βρετανικές προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα του Περσικού Κόλπου δεν θα αποτελέσουν κομμάτι της πολιτικής μέγιστης πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης για την υπόθεση του πετρελαιοφόρου.

Από την πλευρά τους, οι ιρανικές αρχές έστειλαν ένα επίσης μετριοπαθές μήνυμα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να αναφέρει πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον επικείμενο πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να καταλάβει πως το Ιράν δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή