Ανεβάζουν ταχύτητα οι κινεζικές επενδύσεις στη γερμανική Daimler

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κινεζικές επενδύσεις στη γερμανική Daimler

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ενίσχυση της συνεργασίας και της σχέσης του με τη γερμανική Daimler στην Κίνα προχωρεί ο κινεζικός όμιλος Beijing Automotive Group (BAIC), ο οποίος αποφάσισε να αγοράσει μερίδιο 5% στην πρώτη. Εν τω μεταξύ, η κίνηση αυτή πρέπει να ιδωθεί όχι μόνο υπό το πρίσμα της ενδυνάμωσης της μακρόχρονης διμερούς συνεργασίας αλλά και υπό το γεγονός πως η επίσης κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο στην Daimler. Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η BAIC από το παρελθόν ήταν συνεταίρος της Daimler, όντας υπεύθυνη για τη λειτουργία των εργοστασίων κατασκευής των Mercedes – Benz (που ανήκει στην Daimler) στο Πεκίνο.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν συγκροτήσει την κοινοπραξία Beijing Benz Automotive. Πέρυσι, όμως, εμφανίστηκε ο Λι Σουφού, πρόεδρος και ιδρυτής της Zhejiang Geely Holding, ο οποίος αποφάσισε να αποκτήσει σχεδόν το 10% στην Daimler και για την ακρίβεια το 9,69%. Στόχος του διορατικού επιχειρηματία, ο οποίος στο χαρτοφυλάκιό του έχει και τη Volvo, είναι να συνεργαστεί με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανάπτυξη τεχνολογίας για ηλεκτρικά αμάξια και οχήματα άνευ οδηγού. «Η αγορά του 5% στην Daimler επισφραγίζει τη στήριξή μας προς τη διοίκηση της Daimler και τη στρατηγική την οποία αυτή ακολουθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος της BAIC, Χέγι Χου.

Από την πλευρά της η Daimler, η οποία ήδη από το 2013 έχει συμμετοχή στην BAIC, έκανε καλοδεχούμενη την επένδυση. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, η απόκτηση εκατέρωθεν πλέον μεριδίων έρχεται προς επίρρωσιν της συνεργασίας Γερμανών και Κινέζων. Αλλωστε, είναι μάλλον μονόδρομος η επιλογή αυτή, αν σκεφθεί κανείς πόσο υψηλό είναι το κόστος κατασκευής μπαταριών. Οπότε είναι δύσκολο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν προσιτά στο καταναλωτικό κοινό οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η σύναψη συμμαχιών με κινεζικές βιομηχανίες είναι μία από τις επιλογές τους, ώστε να επωμιστούν από κοινού τις δαπάνες. Ειδικά η Daimler, η οποία έχει το εμπορικό σήμα Mercedes – Benz μεταξύ άλλων, είχε ανακοινώσει φέτος τον Μάρτιο ότι θα κατασκευάσει τη νέα γενιά των Smart με την Geely. Παράλληλα όμως έσπευσε να ενημερώσει την παλαιά συνεταίρο της BAIC πως η κάθε νέα συνεργασία της με τρίτο κινεζικό φορέα θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή