ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κινεζικές επενδύσεις στη γερμανική Daimler

anevazoyn-tachytita-oi-kinezikes-ependyseis-sti-germaniki-daimler-2329618

Σε ενίσχυση της συνεργασίας και της σχέσης του με τη γερμανική Daimler στην Κίνα προχωρεί ο κινεζικός όμιλος Beijing Automotive Group (BAIC), ο οποίος αποφάσισε να αγοράσει μερίδιο 5% στην πρώτη. Εν τω μεταξύ, η κίνηση αυτή πρέπει να ιδωθεί όχι μόνο υπό το πρίσμα της ενδυνάμωσης της μακρόχρονης διμερούς συνεργασίας αλλά και υπό το γεγονός πως η επίσης κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο στην Daimler. Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η BAIC από το παρελθόν ήταν συνεταίρος της Daimler, όντας υπεύθυνη για τη λειτουργία των εργοστασίων κατασκευής των Mercedes – Benz (που ανήκει στην Daimler) στο Πεκίνο.

Οι δύο επιχειρήσεις έχουν συγκροτήσει την κοινοπραξία Beijing Benz Automotive. Πέρυσι, όμως, εμφανίστηκε ο Λι Σουφού, πρόεδρος και ιδρυτής της Zhejiang Geely Holding, ο οποίος αποφάσισε να αποκτήσει σχεδόν το 10% στην Daimler και για την ακρίβεια το 9,69%. Στόχος του διορατικού επιχειρηματία, ο οποίος στο χαρτοφυλάκιό του έχει και τη Volvo, είναι να συνεργαστεί με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανάπτυξη τεχνολογίας για ηλεκτρικά αμάξια και οχήματα άνευ οδηγού. «Η αγορά του 5% στην Daimler επισφραγίζει τη στήριξή μας προς τη διοίκηση της Daimler και τη στρατηγική την οποία αυτή ακολουθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος της BAIC, Χέγι Χου.

Από την πλευρά της η Daimler, η οποία ήδη από το 2013 έχει συμμετοχή στην BAIC, έκανε καλοδεχούμενη την επένδυση. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, η απόκτηση εκατέρωθεν πλέον μεριδίων έρχεται προς επίρρωσιν της συνεργασίας Γερμανών και Κινέζων. Αλλωστε, είναι μάλλον μονόδρομος η επιλογή αυτή, αν σκεφθεί κανείς πόσο υψηλό είναι το κόστος κατασκευής μπαταριών. Οπότε είναι δύσκολο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν προσιτά στο καταναλωτικό κοινό οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η σύναψη συμμαχιών με κινεζικές βιομηχανίες είναι μία από τις επιλογές τους, ώστε να επωμιστούν από κοινού τις δαπάνες. Ειδικά η Daimler, η οποία έχει το εμπορικό σήμα Mercedes – Benz μεταξύ άλλων, είχε ανακοινώσει φέτος τον Μάρτιο ότι θα κατασκευάσει τη νέα γενιά των Smart με την Geely. Παράλληλα όμως έσπευσε να ενημερώσει την παλαιά συνεταίρο της BAIC πως η κάθε νέα συνεργασία της με τρίτο κινεζικό φορέα θα υλοποιηθεί εφόσον υπάρξει συναίνεση.